Първото издание на Празника на хляба се състоя в с. Голям извор

Реклама

На 16 октомври в с. Голям извор се проведе първото издание на Празника на хляба, имащо за цел да съхрани и възроди местните традиции и обичаи. Събитието бе организирано от кметство с. Голям извор и НЧ „Найден Григоров 1900“, със съдействието на Община Тетевен, като бяха спазени всички регламентирани противоепидемични мерки.

Програмата започна в църквата на селото със Света архиерейска литургия от Негово високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, след което бе извършено освещаване на битов навес, намиращ се в музеен комплекс „Школото“.

Навесът е построен по проект „Създаване на зона за отдих в село Голям извор, община Тетевен” чрез националната кампания „Чиста околна среда – 2021“, на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Конкурсът се организиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Реклама

Проектът включваше почистване на терена зад църквата „Св. Възнесение Господне“, изграждане на навес с дървена конструкция с автентична каменна настилка и орнаментика, в духа на съседните сгради, засаждане на храсти и цветя в пространството около навеса – с доброволен труд и дарения от жителите на с. Голям извор.

Проектът е на стойност близо 10 хил. лв. и цели подобряване на екологичната обстановка в селото, създаване на по-приятна и облагородена физическа среда. С реализирането му се създават условия за по-добро оползотворяване свободното време на жителите и гостите на селото чрез провеждане на традиционни празници и чествания, фолклорни обичаи, беседи и т.н.

Искам да благодаря на кмета на селото г-н Илиян Маринов за отличната ни съвместна работа, която доведе до реализацията на още един успешен проект в селото, каза кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева при откриването на съоръжението.

Жителите на село Голям извор подкрепяха идеята за настоящия проект от самото начало, а тяхното желание за включване в реализирането на дейностите бе предпоставка за успешното му завършване. Затова изказвам своята признателност към всички, приели тази задача като лична цел и помогнали за нейното осъществяване, каза още д-р Бояджиева.

След освещаването на навеса за отдих се проведе и Кулинарната изложба на хлебни изделия, която бе открита от кмета на селото Илиян Маринов. На изложбата местните хора демонстрираха своето майсторство в приготвянето на тестени изделия, по традиционни рецепти. Със свои кулинарни ястия се включиха близо 15 участници, които получиха грамоти и подаръци за показаните умения, творчество и креативност.

С хляба започва и свършва човешкия живот – така ни учат българските народни традиции и вярвания. По-ценно и по-важно от него няма, затова хлябът заема основно място на трапезата ни – и в делник, и в празник, отбеляза д-р Бояджиева, по време на изложението. Тя подчерта, че днешното събитие се е вписало съвсем естествено в Културния календар на Общината, защото идеята му стои близко до народната почит към насъщния и предава на поколенията след нас вековното преклонение на народа ни пред хляба.

На събитията присъстваха още: председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, народните представители от 46-то Народно събрание – Николай Нанков и Младен Маринов, жители и гости на селото.

Реклама