В Тетевен отбелязаха Деня на Земята

Реклама

Преди настъпването на Великденските празници ученици от училищата в община Тетевен, съвместно с МКБППМН, отпразнуваха Деня на Земята. Събитието се проведе под мотото ,,Пазете Земята, тя е ваша!“.

Децата изготвиха презентации, чрез които показаха, че трябва да бъдем съзнателни не само на тази дата, но и през цялата година. Да се грижим за мястото, в което живеем, защото Земята е нашия дом!

Идеята, която обедини всички ученици бе, че е важно да пазят и обичат нашата природа, тъй като тя ни дава живот и помага за оцеляването ни. И те трябва да ѝ се отблагодарят, като я опазят!

Реклама

Инициативата приключи с посланието: ,,Да бъдем отговорни към Земята – бъдещето е в нашите ръце!“.

Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, също бе част от събитието.

Денят на Земята се отбелязва на 22 април. Той е нерелигиозен празник, който се отбелязва от над половин млрд. души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния Земеделски Институт в Рим – Де Микелис. Денят, който е бил предложен, е 21 март – имащ астрономическа стойност, като може може да задоволи всички изисквания на страните от Северното и Южното полукълбо на Земята.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. и е една от първите страни. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Реклама