Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца

Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева отправи своето послание по случай днешния ден. Тя написа следното в профила си във Фейсбук:

„Честит международен ден на доброволеца!

Днес и всякога човешката жертвоготовност и грижа за другите, без отплата, са изключително важни. Представете си свят, в които безразличието, апатията и нежеланието да окажеш помощ властват – не можете, защото като хора ние не можем едни без други.

Винаги съм работила в тясно сътрудничество с доброволци, било то младежи или възрастни. Гордея се, че младите хора в Тетевен проявяват активност, гордея се, че възрастните се подкрепят, когато е нужно. Благодаря на всички. Насърчавам всички добри инициативи и вярвам във тяхната значимост.

Прекланям се пред доброволния труд на хората, които без да искат отплата, помагат на пострадали, уязвими и нуждаещи се, опазват природата, подпомагат социално значими процеси, даряват от времето си на другите с едничката вяра и надежда, че са потребни, полезни на обществото.

Нека не забравяме, че доброволчеството, като акт, няма цвят, език или култура. Нека, винаги когато сме нужни на някого и имаме възможност, помагаме!“