Проф. Игнат Игнатов организатор на събитието Дни на планинската вода в гр. Тетевен, с нов образователен модул

Реклама

Проф. Игнатов, Дните на планинската вода, които Вие и Община Тетевен организирате всяка година, са събитие с особена стойност за научния и туристическия облик на Тетевен и региона. Какво ще бъде новото през 2020 г.?

Дните на планинската вода са събитие, което вече отбеляза едно успешно десетилетие. На 11 юни 2020 г. ще се състои 11-ото издание. На заседание по обсъждане на националната стратегия за устойчиво развитие на туризма в Република България, което се проведе в София, представихме събитието като емблематично за Тетевен. Планирам и систематизиране на историята му, както и на историята на планинските извори и чешми от XIX и XX век.  Част от изворите са архитектурни шедьоври. Гордея се, че във времето от 2010 г. насам представители на 15 държави неизменно са били част от него. В научен план, Тетевен е своеобразен център на научни изследвания на планинската вода, нейния ефект върху здравето на хората и това влияе върху ръста на туризма. И макар, че градът ни не е СПА курорт, той има необходимите природни ресурси да привлича внимание именно с изворите си за питейна изворна вода. Тетевенци са благословени да пият вода с изключителни качества.  Новото пред 2020 г. –  в Дните на планинската вода ще е фокусът  и реализацията на възможността младежи да направят изследвания на вода от различни извори на терен, да се докоснат до практическите научни аспекти, да изготвят анализ и да се потопят в дебрите на науката, защото силно вярвам, че  откритите практическите уроци, обучения и изследвания са пътят към интереса на младите към науката изобщо.

Вие сте достатъчно известен в научните среди, отдавна и отвъд пределите на България, какви са новостите в работата Ви и накъде сте насочили усилията си в близко бъдеще?

Реклама

В последните 3 години работя съвместно със спортни лекари и съм лектор на Конференции по спортна медицина с президент д-р Михаил Илиев,  която се организира със съдействието на Българския футболен съюз. Основна насока е  приложението на водата за хидратацията в спорта и с вода Католит при спортна форма и възстановяване. В България пионер за хидратацията е д-р Ивайло Якимов от Лудогорец, с който сме съавтори. Скоро бях включен в авторитетната Енциклопедия  за световен принос (World Heritage Encyclopedia), заради научните ми постижения по линия на концепцията от 2010 г. за зараждането на живота в гореща вода. Описани са и съвместните ми опити с моя приятел и колега доц. Олег Мосин (1966-2016), с който години наред изследвахме водата и произхода на живота в редица научни трудове. Посочен съм и като първооткривател на концепцията за зараждане на живота в гореща минерална вода в книгата „Вода: Зараждането на живота от вода към молекулите на живота“ на Университета на Глазгоу, Великобритания.  Всичко това, ме мотивира да работя още по-усилено, съвместно и с местната власт, затова смятам да продължа да изследвам минералните извори „Кривина” и „Тулюшевец” в с. Голям извор, които имат потенциала да превърнат селото в курортна местност. Продължаваме с изследванията на немалкото извори в Тетевен. Със съдействиета на Община Тетевен поставихме информационни табели за тях и хората се интересуват от здравето си. Постоянно проучвам въздействието на качеството на водата спрямо дълголетието, редица медии в България и чужбина отразиха това. Тетевен бе посетен от инж. Енрико Бауер, който бе представител на Световния възрастов и демографски форум, Швейцария.

Идеята ви за практически уроци на открито в рамките на Дните на планинската вода е похвална, тя все пак цели да привлече младите към науката. Какво бихте казали на ученик в средно училище, който се колебае дали да се занимава с наука за в бъдеще?

Още на 10 г. вярвах, че науката е моето призвание, нито за миг не съм се поколебал.  Днес научните ми постижения са известни в световните научни среди. Благодарение на тях съм посетил 27 държави на 5 континента. Искам да кажа на всеки младеж, привлечен от науката, че трябва да вярва във възможностите и мечтите си и да прояви постоянство, ако усети, че това е неговото поле, вярата и положените усилия се отплащат достойно!

Реклама