Две читалища от Община Тетевен взеха участие в събитието „Храната като памет“ в Габрово

Реклама

НЧ“Христо Смирненски 1925г“ с.Черни Вит и НЧ“Найден Григоров 1900″ с. Голям Извор взеха участие и представиха Община Тетевен с вкусни, традиционни ястия в първото от поредица събития „Храната като памет“, организирано от РСО „Централна Стара планина“ по проект „Познаваме общата история, откриваме и разпространяваме европейските ценности“. Събитието се проведе на 22.01.2020 год. в зала „Възраждане“ гр. Габрово.

Село Черни Вит се представи със саламура, качамак с пръжки, просеник, крокмач с печени чушки, печени ябълки и овче сирене. Най-голям интерес предизвика зеленото сирене-уникален деликатес, единствен с естествена плесен на Балканите, предоставено ни от Цветан Димитров.

Като се замислим, храната много преди фолклора, носи в себе си паметта ни като нация. Всички сме насочили поглед към новото, модерното, различното. И в това няма нищо лошо. Но е ВАЖНО да пазим корена си! Спомена, за това от къде сме тръгнали. А той, корена, е съвкупност от много неща – храна, музика, песни, танци, мъдрост, обичаи…Така хем отдаваме почит към предците си, хем запазваме автентичността си – на народ с вековни традиции.
Да бъдем! И да пребъдем! И да пазим българщината с Любов!

Реклама

Реклама