Габровец с нов проект “Балканджии – сърцето на България”

Реклама

Стартира регионалната инициатива „Балканджии – сърцето на България“ за културата, туризма и историята на селищата от трите области Велико Търново, Габрово, Ловеч. Хора от целия балканджийски край вече се присъединяват и споделят любопитно съдържание в специална Facebook група “Балканджии – сърцето на България”.

„Това е ново начинание, което цели да обедини селищата от трите съседни области в Северна Централна България – за да разкаже повече за региона. Добре дошли са балканджии от Априлци, Бяла черква, Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Дряново, Елена, Килифарево, Ловеч, Лясковец, Павликени, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна. Познавам духа и историята на нашия край, обичам културата му и мога със сигурност да кажа – балканджийският край от Тетевен на запад през Троян и Габрово до Велико Търново, Трявна и Елена на изток е сърцето на България.

Имаме общи черти от миналото, вярвам, че и днес нашите селища могат да се развиват заедно – и като културни и туристически дестинации, и като икономика. Мечтата ми е трите области все по-усилено да работят заедно. Все пак от единия до другия край селищата са на 30-60 минути път с кола, а градското население в трите области е над 300 хиляди души – това би бил може би третият по големина град у нас след София и Пловдив. Един балканджийски край сме и заедно ще сме по-силни“, каза инициаторът на „Балканджии – сърцето на България“ Момчил Цонев.

Реклама

Създателят на инициативата Момчил Цонев е родом от Габрово. През 2018 г. е обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България заради културния си принос към Габрово. Създател е на множество културни проекти в родния си град като първата местна онлайн енциклопедия Gabrovowiki, първата компютърна игра за Габрово Gabroville, популярния музикален клип “Щастливо Габрово”, международния уличен фестивал 6Fest Gabrovo, историческата поредица “Габрово – живият град” и др. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, където в момента е докторант по онлайн журналистика.

Източник: Кмета.бг

Реклама