Тетевенска художничка ще пресъздаде емблематични за региона културно – исторически паметници по програма на Национален фонд „Култура“

Реклама

Талантливата  художничка Моника Матева си е поставила за цел да популяризира богатата история на родния си край чрез пресъздаване на емблематични културно – исторически паметници върху платно и представянето им на широката публика.

Творецът изпълнява проект „С четки и бои из културно – историческото наследство на тетевенския край“ по програма „Творчески инициативи“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Като художник, обичащ родния си край, тя планира да нарисува десет емблематини сгради – паметници на културата, повлияли на самосъзнанието ни и запазили българския дух.

Реклама

Проектът има за цел привличане на внимание на подрастващото поколение, като съдържанието ще бъде поднесено по забавно-образователен начин чрез инструментите на съвременните технологии и социалните мрежи. В нейната фейсбук страница – Мони Матева / Moni Mateva – Art, всяка картина ще бъде представяна с подробно историческо описание за конкретния паметник.

Планираните за художествено пресъздаване сгради в проекта са:

  1. Църква „Св. Всех Святих“ – гр. Тетевен
  2. Тетевенски манастир „Св. Илия“ – гр. Тетевен
  3. Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“
  4. Исторически музей – гр. Тетевен
  5. Хаджииванова къща – гр. Тетевен
  6. Бобевска къща – гр. Тетевен
  7. Къща-музей „Васил Левски“ с. Голям извор
  8. Килийно училище – с. Голям извор
  9. Къща-музей на Павел Туйков – гр. Тетевен
  10. „Просветилище наше“ – до тетевенската църква

Готовите творби ще бъдат представени на изложба в изложбената зала на Читалище „Съгласие“ гр. Тетевен  през месец февруари 2021 г., както и на онлайн изложба в социалните мрежи.

Вижте някои от готовите творби по проекта:

С подкрепата на Национален фонд „Култура“

Реклама