Как да бъдем по-убедителни?

Реклама

Всеки ден човек се среща и комуникира с десетки хора по един или друг повод. И ако в комуникацията с близки и приятели е един, то в бизнес срещи и разговори се налага да бъде по – твърд, по – отбран и нерядко – по – убедителен.

Да бъде човек убедителен не е лесно, особено, ако му липсва ораторско майсторство. Но с малко практика и следването на прости правила, ще добие увереността и способността да говори твърдо и целенасочено, да успее да привлече опонента (или клиента) на своя страна и да спечели доверие.

Има безброй книги и курсове, за които твърдят, че държат ключа за убеждаване на опонента. Те могат да бъдат ценни ресурси и да дадат безгрешни насоки за това умение, но понякога са прекалено сложни и игнорират практическите методи за ефективна комуникация с хората.

Реклама

Ето няколко примера за това, как човек, без да е завършил специфичен курс, може да накара думите да работят в негова полза.

1. Използвайте силата на думите

Когато говорите, акцентирайте на думи, които да предизвикват отговор. Това става най- лесно като използвате ключови фрази, за да подчертаете тезата си. Например „катастрофа“ е фраза, която ви кара да мислите за различни видове сблъсъци или провали. Но ако се опитвате да убедите някого да закупи автомобилна застраховка, няма да кажете, че има хиляди автомобилни катастрофи всеки ден. По – скоро ако акцентирате, че всеки ден има смъртни случаи, свързани с автомобила, е по – мощен инструмент, за да постигнете конкретната цел.

2. Фокусирайте се върху бъдещето

Използването на бъдеще време е чудесен начин да убедите някого в тезата си. Това кара човекът срещу вас да разбере, че гледате в перспектива и сте готови да изпълните това, което обещавате.

Фрази като „Ще” и „Тогава ще направим това” водят събеседника към идеята, че това ще се случи.

Важно е да бъдете настойчиви. Не взимате решения за другия човек, а вместо това говорете за възможностите и ефектите от решенията, които могат да бъдат взети.

3. Накарайте ги да уловят момента

Хората обикновено искат това, което не могат да имат. Ако продавате продукт, убедете ги, че  тази оферта, която им предоставяте сега, няма да продължи вечно и може да я изпуснат. Това е често срещана тактика и чрез умишленото представяне като рядка възможност, ще задейства инстинкта да се възползват.

4. Говорете техния език

Изслушвайте събеседника си и наблюдавайте начина му на поведени и говорене. Ако използва специфични думи и има особен израз, опитайте да влезете в синхрон с това.

Същото важи и за езика на тялото. Ако обича да „говори“ с ръце, това означава, че идеалната форма на комуникация е активна, така че е полезно и вие да направите същото. Ако седи със затворени ръце, стиснати крака, добре е да избягвате жестове, които биха го накарали да се чувстват неудобно.

Тази техника е полезна и при комуникация с групи хора. Опитайте се да ги усетите и проучете какво кара хората да реагират положително на това, което казвате.

5. Избягвайте словесните пълнители

Всеки път, когато „хм“ или „ъъ“ прекъсва речта ви, губите доверието на човека, с когото говорите. Дори няма да има значение, че това, което трябва да кажете, е важно. Бъдете ясни и оставете речта да тече. Най-добрият начин да направите това е като се упражнявате или помислите за секунда преди да говорите.

6. Уважавайте времето на другите

Успешният разговор зависи не само от ораторските ви умения и силата да убеждавате, но и да намерите най-подходящото време за разговор.

Например, някои заети мениджъри са затрупани в началото на седмицата, а в петък вече са прекалено уморени. Това означава, че четвъртък може да е най-доброто време да комуникирате с тях.

7. Разкажете лична история

Хората вярват в нещо, ако то вече се е случило на друг човек. За да спечелите опонента си, разкажете му в какво сте вярвали и в какво вярвате сега. Използвайте собствения си опит като история, която той да може да моделира, да се види в нея. Така давате уверение, че това ще работи за него.

8. Повторете това, което казва

Покажете, че слушате и уважавате мислите и чувствата на човека, с когото говорите. Може да потвърдите неговата позиция, като повторите казаното. Например: „Ако те разбирам правилно, ти казваш, че намираш това за важно поради това и това. Разбирам това и мисля, че…“

Да бъдеш убедителен не е трудно, по – скоро е въпрос на практика. И внимателно слушане на човека отсреща.

Реклама