5 интересни великденски традиции по света

Реклама

Великден е един от най-почитаните празници в християнската религия и се чества в 95 страни по света. Почти всяка държава има свои интересни традиции и обичаи, свързани с отбелязването на празника. В тази статия ще ви разведем на едно импровизирано виртуално пътешествие в 5 различни страни по света, за да ви разкажем за техните интересни великденски традиции:

  1. Флоренция, Италия

Във Флоренция местните жители празнуват 350-годишна великденска традиция, известна като Скопио дел Каро, или „експлозията на каруцата“. Богато украсена количка, пълна с фойерверки, се води по улиците на града от хора в цветни костюми  преди да спре пред Дуомо. Този обичай датира от 15 век и се е запазил до днес.  След като каруцата пристигне, архиепископът на Флоренция запалва предпазител по време на великденска литургия, която води навън към количката и предизвиква оживени фойерверки. Значението на обичая датира от Първия кръстоносен поход, според Visit Florence, и има за цел да осигури добра реколта.

  1. Финландия

Децата в тази скандинавска страна се обличат като вещици и ходят да молят за шоколадови яйца по улиците с гримирани лица и шалове около главите си, носейки китки върбови клонки, украсени с пера. В някои части на Западна Финландия хората палят огньове на Великден, неделна традиция, произтичаща от вярата, че пламъците отблъскват вещиците, които летят на метли между Велики петък и Великден.

Реклама

  1. Остров Корфу, Гърция

Известният остров Корфу, намиращ се в южната ни съседка, също изненадва с интересни традиции. Сутринта на Велика събота на гръцкия остров Корфу се провежда традиционното „хвърляне на гърне”. Хората изхвърлят тенджери, тигани и други глинени съдове, често пълни с вода, през прозорците си, разбивайки ги на улицата. Някои казват, че обичаят произтича от венецианците, които на Нова година са изхвърляли всичките си стари предмети, отбелязва изданието. Други смятат, че хвърлянето на саксиите приветства пролетта, символизирайки новите култури, които ще бъдат събрани в новите саксии.

  1. Вергес, Испания

На Велики четвъртък в средновековния град Вергес, Испания, се изпълнява традиционният „dansa de la mort“ или „танц на смъртта“, според официалния уебсайт на Коста Брава, крайбрежния регион на Испания, където се намира Verges. За да възстановят сцени от Страстта, всички се обличат в скелетни костюми и дефилират по улиците. Шествието завършва с плашещи скелети, носещи кутии с пепел. Мрачният танц започва в полунощ и продължава три часа в ранната сутрин.

  1. Унгария

„Пръскането“, популярна унгарска великденска традиция, се наблюдава на Великденски понеделник, който е известен още като „Патешки понеделник“. Момчетата закачливо поръсват момичета с парфюм или парфюмирана вода, след като получат разрешението си за това. По-рано младите мъже изливаха кофи с вода върху главите на младите жени, но сега пръскат парфюм, одеколон или просто вода и искат целувка. Хората вярвали, че водата има почистващ, лечебен и стимулиращ плодородието ефект.

В България тази година празникът ще се пада на 2 май. Заради честващите се в началото на месеца Ден на труда и Гергьовден, тази година се събират множество почивни дни. Затова и немалко хора планират да ги използват, за да се насладят на приятна пролетна ваканция. Ако сте решили да изберете хотел за почивката си в последния момент, все още може да се възползвате от чудесни оферти за Великден в Банско  от Русковец Резорт.

Реклама