Петков: Ще поискам оставката на министър Янев

Реклама

Премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на военния министър Стефан Янев. Предложението ще бъде обсъдено днес на извънреден Министерски съвет. Министър-председателят посочи, че ще настоява оставката да бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник, предаде Нова ТВ.

Петков обясни и причините за това да поиска оставката на Янев: „Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. Второ – никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето – мой военен министър не може да използва думичката „операция”, вместо „война”, категорично заяви премиерът.

„Българският интерес не е да сведем глава, защото „преклонена глава сабя не я сече”. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е когато използваме гласа на България, гласа на правителството остро да осъжда политики и действия, дори на великите сили”, добави премиерът.

Реклама

Петков отчете, че Европейският съюз никога не е бил по-единен. „Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война, без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас: „Тази война трябва да спре!”. Мирните хора не могат да бъдат под риск от обстрел. Ние, като ЕС, като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи. Това са причините, заради които ще поискам оставката на министър Янев”, уточни министър-председателят.

Предложението за нов министър на отбраната ще бъде обявено след заседанието на Министерския съвет по-късно днес и след съгласуване с коалиционните партньори, каза Петков и поясни, че коалицията е единна по отношение на исканата оставка. „Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепят”, допълни той.

В неделя Янев написа във Facebook, че няма да подаде сам оставка. И уточни: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, отбеляза той в социалната мрежа. Критиките към министърa започнаха след негови думи за военните действия на Русия в Украйна.

Реклама