Тол камерите вече снимат и при превишена скорост

Реклама

Камерите на тол управлението вече снимат и при превишена скорост. Става въпрос за 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в движение контролни точки.

Това заяви директорът на Националното тол управление Георги Темелков днес на брифинг, на който бе демонстриран начинът на работа на електронната система за събиране на пътни такси, предаде БТА.

При нарушение за висока скорост на пътя системата ще предлага 4 снимки. „Тестовете показаха, че програмата може да бъде сертифицирана след малки софтуерни промени“, посочи Темелков. Очаква се Българския институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на НТУ.

Реклама

Системата следи продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно превозно средство и от скоро заснема и превишената скорост, съобщи председателят на Управителния Съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов. По думите му всички нововъведения са с цел намаляване на пътния травматизъм, тъй като всички стационарни точки за контрол правят пълно покритие на пътищата в страната.

Киоските по бензиностанции за продажба на винетки са 500 в цялата страна. Ежеминутно постъпва информация за броя на преминаванията и продажбите, като данните са разделени на категории и класове на дневна база. Това показва как се развиват приходите и продажбите, обясни Темелков. До този час днес приходите от тол системата са 696 467 200 лева, като се очаква до края на годината цифрата да нарасне на 800 милиона лева, заяви Темелков. Той уточни, че целта на НТУ е да събира повече средства от продажби, а не от глобите. Според него все пак без контрол няма да има и продажби.

Доц. Георги Балабанов, външен експерт към НТУ, обясни, че „електронното правоприлагане на стоте претеглени в движение контролни точки, които следят претоварването на оста на превозното товарно средство на пътя, съвсем скоро ще бъде пуснато в действие“.

МВР, Агенция „Митници“ и НАП също разполагали с тези данни от системата.

Софтуерът на националното тол управление помага и с информация за зимното почистване, дава своевременни данни за опашките по митническите гранични пунктове на страната, стана ясно от брифинга.

Реклама