Премиерът направи инспекция на АМ „Хемус“ при пътен възел Плевен-Ловеч

Реклама

Министър-председателят Бойко Борисов направи инспекцията на строителните дейности по магистрала „Хемус“ в района на пътен възел Плевен-Ловеч. Заедно с него бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Премиерът каза, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата  БВП в този региона на страната ще се увеличи с 10%. Той съобщи, че през август ще започне и строежа на два лота по пътя Велико Търново-Русе и уточни, че строителството на магистралата ще приключи поне година по-рано. Досега той твърдеше, че „Хемус“ ще е готова през 2024 г.

По думите му октомври или ноември 2020 г. аутобана вече ще стига близо до Севлиево. Нанков добави, че очаква в следващите два месеца всички земи от 56-километровата отсечка до Севлиево да бъдат отчуждени и вече да не се работи на етапи.

Реклама

Министър-председателят посочи, че по АМ “Хемус“ ще има тол система, за да се поддържа и изплаща.

„Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест”, каза Борисов. Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива.

„И вчера на срещата ми с превозвачите – няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик – над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща”, добави премиерът Борисов.

Реклама