Правим пътища по немски модел, пускат „Хемус“ при Ябланица до 25 дни

Реклама

Правим пътища по немски модел, пускат участък от „Хемус“ при Ябланица до 25 дни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и зам.-регионалния министър Николай Наков. По традиция Борисов се качи на джипа на обиколка из страната, като беше придружен от Нанков и икономическия министър Емил Караниколов. Министър-председателят трябваше да открие завод на известна марка безалкохолни напитки в Костинброд, но на път инспектира изграждането на магистрала „Европа“, в участъка от Сливница до Драгоман, която трябва да стига до границата със Сърбия. Борисов остана доволен от напредъка по строежа на аутобана през последните три месеца. „Много ми е кеф така – първо ниви, после чакъл и накрая идва асфалтът.

Заради това се дразнят другите институции. Няма како да покажат. Всичко това е за хората“, заяви премиерът. По-късно при пристигането си в завода той добави: „Асфалтът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати“. От коментарите на Борисов и Нанков стана ясно, че първият етап на магистрала „Европа“ ще бъде готов до година. Строежът на втория, по-тежкият, започва до 25 дни и за него ще трябва още около година. Така пътят трябва да е напълно завършен до 2021 година. На места вече е сложена основата, има нови канавки и насипи. По аутобана ще има два пътни възела, а при град Сливница ще има трети.

Нанков обясни, че са преместили всички теменужки и защитени видове по трасето. На 19-ти километър, на една от общо седемте бъдещи площадки за отдих пък има открито археология. Нанков увери, че преди една година сме променили нормативната уредба за изграждане на пътища, която не била близо 35 година. В резултат вече сторим магистрали по немски модел и стандарти. До 20-25 дни ще бъде пусната и отсечка от магистрала „Хемус“ край Ябланица. Нанков поясни, че дотогава ще са приключени всички довършителни работи, маркировката, тази седмица ще монтират и мантинелите. Скалата, през която минава аутобана е била използвана за насипите, основите. Борисов коментира на свой ред, че напредва работата и по следващата отсечка на „Хемус“ при Боаза.

Реклама

Рекорден износ за първите шест месеца – над 27 млрд. лева Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде у нас. Той изтъкна, че безработицата е на рекордно ниски нива – около 4%. Той допълни още, че за последната календарна година у нас са открити заводи за около 300 млн. евро, като по този начин са се отворили работни места за повече от 7000 души. Има рекордни нива на износа през първите 6 месеца на годината – над 27 млрд.лева. Най-добрата година за износа била 2008 г., когато за цялата година сме изнесли продукция за над 30 млрд. лева Очакванията са до края на годината размерът им да достигне 2 млрд. евро. ,,Това, което направихме в областта на образованието, също много привлича инвеститори в България. Българският бизнес става все по-конкурентен. В района може би ние сме най-конкурентни за инвеститори. От началото на годината имаме около 15 нови инвеститора“, разясни още Караниколов.

Реклама