Бойко Борисов провери напредъка на строителните дейности по АМ „Хемус“

Реклама

Още един път да ме скарате с еколозите – ще видите какво ще ви направя. Тази закана отправи премиерът Бойко Борисов към ръководителя на строежа на участъка на магистрала „Хемус“ над село Торос в местността Боаза в Ловешко.

Повод за гнева му стана сигнал от риболовен клуб „Балканка“, че районът е заплашен от екокатастрофа заради взимане на баластра от коритото на Вит за строежа на магистралата. Впоследствие от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че те не са поръчвали никакви дейности край реката. От екоминистерството допълниха, че става въпрос за почистване на наноси от коритото, възложено от областния управител на Ловеч, но без да са спазени всички законови процедури, пише Дневник.

Тази сутрин проверих напредъка по строителните дейности по АМ „Хемус“. В днешно време няма технология, която да ни позволи в кратки срокове да приключим мащабните строежи. Всичко иска много усилия и години работа. Ако беше лесно – досега да е направено. Разпоредих на строителните инженери още днес да извикат природозащитните организации при участъка край р. Вит, да им обяснят, че се извършват аварийни дейности по почистването на коритото на реката, каза Борисов.

Реклама

При обясненията, които получих – строителните инженери ме увериха, че със заповед на областния управител се почиства територията около мостовите съоръжения и коритото на реката, за да не бъде компрометирана целостта на мостовите съоръжения. Ако бъдат установени действия извън обхвата на заповедтта на областния управител, виновните ще бъдат санкционирани, подчерта премиерът.

Реклама