Отдадоха почит на жертвите на комунистическия режим

Реклама

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

Точно преди 75 години датата 1 февруари влиза в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди, отбеляза председателят на парламента пред събралите се граждани. Месеци преди това и месеци след това живота и свободата си, достойнството, имуществото си губят хиляди – учени, писатели, карикатуристи, журналисти, банкери, предприемачи, подчерта в словото си Цвета Караянчева.

Всяка година на тази дата сe събираме тук, за да се поклоним пред паметта им и всяка година си задаваме въпроса защо жестокостта на палачите придобива такъв невиждан размах, заяви още председателят на парламента. Тя отбеляза, че от гледна точка на историята 75 години са пренебрежително къс период, а раните, нанесени толкова скоро, продължават да кървят.

Реклама

По думите й и днес има хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си, затова е жизнено важно на тази дата – тук, винаги да се събират хора, да помнят и да не спират да разясняват.

На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма. След това бяха поднесени венци и цветя на мемориалната стена.

Реклама