Нови 7 случая на коронавирус у нас, заразените вече са 30

Реклама

В България са регистрирани 7 нови случая на коронавирус. Така заразените стават общо 30. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет в петък, съобщава Нова ТВ.

„Сред новите 7 случая с COVID-19 има семейство, пътували в Австрия на ски. Заразена е пациентка на 40 години, която е контрактна. Трети новозаразен е пациент, контактен във ВМА. Още един контактен също е на лечение във ВМА, той е свързан с лекарката, която даде положителна проба по-рано. Това е 62-годишен пациент, пътувал на конференция в Брюксел.  Всички заболели са над 40-годишна възраст. Няма млади хора“, обяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Към настоящия момента няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, в Габрово и във ВМА, съобщи още ген. Мутафчийски. Той обяви, че към днешна дата 138 хиляди са случаи в света, доказани с коронавирус.

Реклама

Началникът на ВМА не се ангажира с прогноза кога да се очаква ваксина срещу заразата. По думите му, най-рано есента, но най-реалистично март месец догодина. От днес всички пристигащи от Испания ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, заяви още Мутафчийски и посочи, че има многобройни сигнали за нарушаване на карантината. 

„Децата не са в болестно състояние. Те са здрави, но са с положителни проби. В момента са в добро здраве. Част от пациентите, за които ви съобщих, са вкъщи под карантина, въпреки, че са установени с коронавирус. Това може да се прилага и за деца“, обясни той.

Според него за сега имаме решение, както и за следващите две стъпки. Мерките ще важат до 29 март, а заповедта е подписана днес. 

„Икономическият живот продължава да върви както досега. Спират да работят само институциите, които обявих“, допълни Кирил Ананиев.

Генерал Мутафчийски обясни, че ситуацията е динамична и не може отсега да отговори дали ще се преустановят службите за Великден.

„Ние не затваряме магазини, ограничаваме достъпа до тях. Преустановява се посещението в ресторанти. Това не значи, че държавата ги закрива. Имейте предвид, че се намираме в извънредна ситуация и сме длъжни да защитим здравето на хората. Не закриваме самия магазин или ресторант. Даваме възможност да се използват съвременни форми на доставка до адрес до домове, офиси. Не сме ограничили тяхната дейност. Но разберете, че не може всичко да продължи както досега“, обясни Ананиев.

Дали ресторантите работят и са посещавани от клиенти, ще се проверява от органите на реда. Ананиев обясни, че за сега не са предвидени глоби, защото ще разчитат на съзнанието на хората.

Реклама