Министър Танева: Няма място за паника и презапасяване, има предостатъчно храни

Реклама

Тук днес пред вас и в този час съм с представители на хранителните магазини и представители на индустрията, която произвежда храна. Днес искаме да кажем пред всички вас реални цифри и информация, с които ще ви уверим, че българските производители са способни и имат ресурси за 2 години напред да задоволят вътрешното потребление, дори и да няма нова реколта. Няма никакви поводи за притеснение в това отношение. Храна има достатъчно. Място за паника изобщо няма. Всяка паника и презапасяване само ще доведе до натоварване на семейните бюджети, защото всяка една храна има срок на годност и след време ще трябва да бъде изхвърлена, което не е хубаво. Българска храна има и то предостатъчно. Не трябва да се презапасяваме.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева, която коментира възникналата ситуация в страната с въвеждането на новите мерки за противодействие срещу разпротсранението на коронавируса.“ България е основен тръговец на пшеница в света. В момента имаме над 1 млн. и 700 хиляди тона. Това количество, което може да задоволи нуждите ни за над 1 година. Царевицата е над 2 млн тона. Това е достатъчно за 2 години напред, дори да няма реколта. Слънчогледовата индустрия има готовност за минимум 3 месеца напред да се произведе олио. Като цяло слънчогледът ще стигне за една година напред. Сега искам да дам думата на производителите от всички браншове“, каза още Танева.

„В бранша хлебопроизводтсво и сладкарстово няма никакъв повод за паника“, обяви Мариана Кукушева, член на Управителния съвет и официален говорител на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. „Наблюдаваме, че има по-голямо търсене на хляб, което е добра новина за нас. Няма колега, който да е притеснен, че няма суровини. Възможностите са да издържим 2 години без дори да има реколта“, увери тя.

Реклама

„Аз смятам че място за притеснение за изхранването на българските граждани с млечни продукти няма“, категоричен бе Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. „Имаме всички нужни суровини. Не трябва да се всява паника и не трябва да се търсят сензации. Прозиводството няма да спре и мляко ще има“, добави той.

„Можем да изхраним не само нашето население, но и населението на други държави с млечни продукти“, обяви Владислав Михайлов от Националаната асоциация на млекопреработвалите. „Няма никаква опасност да се стигне до недостиг на млечни продукти в магазините. Всичко друго е търсене на сензация и всяване на паника. Гарантирам, че гладни хора няма да останат. Бог да е с нас“, призова Михайлов.

„Място за притеснение за изхранването на българските граждани с месо няма“, категорични бяха и от сектор месопроизводство. „Сектор месопроизводство е презапасен със суровини. Място за паника няма. Хората трябва да си носят личната отговорност. Не трябва да се създава психоза. Тя не е полезна за никого“, категорични бяха месопроизводителите.

„Ние сме добри производители на риба и изключителни преработватели“, разкри д-р Йордан Господинов, ген. секретар на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти. „Нашият сектор е предназначен предимно за експорт. В България като цяло се консумира по-малко риба, отколкото в ЕС. Дори и да спрем риболова, можем да изхранваме България с риба за една година напред. Никой няма да има проблем с рибата. Проблемът е, че консумираме риба само един път в седмицата и аз призовавам – консумирайте риба поне два пъти седмично“, призова той.

„Категорично заявявам, че има достатъчно произведени консервирани плодове и зеленчуци“, обяви Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. „Няма никакъв повод за притеснение. Трябва да бъдем отговорни не само към семействата си, но и към цялото общество. Храна ще има и няма място за паника. Ако можем да си останем по домовете, нека си останем. Можем да отговорим във всяко едно отношение“, добави тя. 

„Уверявам всички потребители, че няма нужда от паника“, заяви Жана Величкова, изп ълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. „Можем да отговорим без никакъв проблем на търсенето. Няма никакъв елемент за притеснение“, категорична бе тя.


Реклама