Министър Маринов: Нямаме място за отстъпление, за да се справим ни трябва цялата енергия на обществото

Реклама

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов в една от инспекциите си днес обясни, че се действа така, че да не бъдат затруднени гражданите в тази ситуация.

Той припомни, че вече е разпространена бланка – декларация, която те да попълват, достатъчно в момента е да е посочен адресът на който живеят, не е необходимо да ходят до общините и да си променят адресните регистрации. Декларацията е достъпна чрез сайта на МВР, включително и полицейските служители ще разполагат с празни бланки за попълване. Мярката важи на този етап за областните центрове.

Разчитам на съвестта и отговорността на всеки гражданин, защото тези извънредни мерки се прилагат извънредно, както за тях, така и за органите на реда, каза министър Маринов и апелира възрастните хора да спазват въведените изисквания.

Реклама

Вътрешният министър посочи, че има засечени опити за продаване на фалшиви дезинфектанти, случаи, по които са образувани досъдебни производства, предотвратен е и опит за контрабанда на 30 тона спирт.

Правим всичко възможно да намалим щетите. Нарушителите на карантина се увеличават, тази сутрин е задържан водач на товарен автомобил, който е под карантина, но е предпочел да не я спазва.  Над 7 хиляди души са поставени под карантина, има над 60 досъдебни производства за нарушаване на този режим, посочи министър Маринов. Той заяви, че има известно напрежение на КПП-тата и изрази надежда, че през тези два почивни дни ще се види практическото приложение от мярката.

Има и полицаи, които са под карантина. На този етап те не са много, нашите хора са на първа линия, спрени са всички почивки. Благодаря на полицаите, които и в момента са на улицата и работят. Нямаме място за отстъпление и за да се справим, ни трябва мобилизацията и енергията на цялото общество, категорично заяви министър Маринов.

Реклама