Бойко Борисов: Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи

Реклама

„Президентът услужливо пропусна да каже, че предложението срещу спекулата при цените на основни стоки в Закона за извънредното положение беше на БСП. Те дори заплашиха да излязат от залата, ако не гласуваме тази мярка и ние я гласувахме“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на наложеното от президента Румен Радев вето върху част от текстовете в Закона за извънредното положение.

Министър-председателят припомни, че преди броени дни представители на всички институции и партии са се „съгласили с това, че мерките, които влиза българското правителство, са най-добрите и навременни в цяла Европа“.

„Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи. С новия закон се готвим за най-тежкото. Дай боже, да се размине”, заяви Борисов. 

Реклама

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, в случай че техният състав временно намалее.

„Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека, като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е – тогава ще извадим пари за засегнатите“, поясни Борисов.

Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И бе категоричен, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство. 

„През криза се минава с лишения, мобилизация и единство. Затова ме боли, когато сме разделени“, каза още министър-председателят.

В изказването си, че налага вето на закона за извънредно положение, президентът няма нито една конкретна мярка, каза Борисов. Предлага се да се приемат спасителни пакети, но никой не знае продължителността на кризата, каза Борисов.

Не чух английската кралица да се изказва по адрес на премиера Борис Джонсън нито един президент на европейска държава да се изказва срещу своя премиер, каза Борисов. Като перефразира известна поговорка премиерът се обърна към президента Радев: „Не пожелавай властта, защото може да стане твоя“.

Обидиха се като казах, „продайте си един от Мерцедесите или Майбах и ще платите заплатите, всяка кола е поне 200 000 лева“, каза Борисов.

Имаме десет милиарда лева в Държавния резерв – седем милиарда могат да се харчат, три милиарда са Сребърен фонд и за атомната централа, те не могат да се пипат. Ако решим, ние имаме мнозинство, внасяме актуализация на бюджета и ги харчим за един ден. Теглим после още пет милиарда и ги харчим и тях. После идва „Жанвиденовата зима – не искам да съм жив да я гледам“, каза Борисов. Ако бяхме безотговорници това ще направим веднага, подчерта той.

Защо служебното правителство на президента Румен Радев не даде пари на медицинските сестри, а ги даде за самолети Грипен. Сега няма армия, защото ако събереш един батальон, той ще се зарази от коронавирус“ каза още Борисов.

Президентът да си обещава – моята задача е да стискам до край за да оцелеят пенсионерите и държавната система, каза Борисов. Социалните служби се подготвят и ако възрастните хора няма откъде да вземат храна и лекарства, да има кой да им даде. Имаме два милиона пенсионери, дори да са нуждаят 100 хиляди, това е много, каза Борисов.

От няколко дни Великобритания започна да изпълнява мерките, които ние изпълняваме, каза премиерът като добави, че всички държави в ЕС ни дават за пример в борбата със заразата. Нашата тактика е да имаме време да забавим вируса и да имаме време да се лекуват хората. За разлика от популистите, които си менят мнението, ние, с нашите колеги, носим цялата отговорност, каза Борисов.

Реклама