Борисов: Най-трудното ни предстои. До полунощ ще направим задължително носенето на маски навън

Реклама

„Ще говоря с Ананиев от полунощ да направим задължително носенето на маски навън. В цял свят е така. Всеки от вас е убеден, че маска или шал биха свършили работа. Поръчали сме още един милион маски. Отделно всеки може да си ушие, ако иска“, заяви по време на брифинг премиерът Бойко Борисов.

“Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета”, отбеляза той.

„Вчера сме поръчали 30 000 PCR теста и сме ги платили на Южна Корея, защото казват, че там са едни от най-добрите. Кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тестове, мисля, че с такива количества ще понесем първата вълна на масовите тествания“, заяви министър-председателят. 

Реклама

Премиерът призова хората да си останат у дома на Великден. „Моля ви, който не умира да отиде на църква, да не го прави. Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Аз самият ще изляза на двора вечерта на Великден, но нека го направим от вкъщи, от дворовете си. Длъжни сме да направим това. Вие виждате – в другите страни затвориха църквите. Ние със Синода заложихме на вярата, съзнанието и самодисциплината“, каза още премиерът.

„Всички възможни механизми, които сме сметнали, показват, че в следващите 2 седмици ще ни е много трудно“, заключи Борисов.

Реклама