47 са новите случай на COVID-19 у нас

Реклама

От днес спират брифингите на Оперативния щаб

За последното денонощие от 1126 изследвани за COVID-19 проби 47 са дали положителен резултат. 14 от тях бяха съобщени вчера /1 май/ към 17 ч., а новите, регистрирани към тази сутрин, са 33. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Така доказаните случаи на новия коронавирус в България стават  общо 1588. Активните случаи са 1232. Излекуваните лица са 287. 

Към административните области с регистрирани случаи на новия коронавирус се включва и област Разград, където през последното денонощие е регистриран първи случай.

Потвърдените през последното денонощие случаи на COVID-19 /общо 47/ са разпределени по области, както следва: Благоевград – 5; Видин – 22; Враца – 1; Кюстендил – 2; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 1; Разград – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София – 6; Ямбол – 1.В лечебни заведения са настанени 317 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 43 са в интензивни отделения или клиники.

Реклама

Регистрираните случаи при лица-медицински персонал са 174. Четири са новите случаи, установени, както следва: в София – 3; в Плевен – 1.

69 са общо починалите пациенти, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Последният съобщен случай е на починал в МБАЛ – Сливен лекар. Касае се за жена на 43 г., която е работела в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Била е хоспитализирана и интубирана в интензивното отделение на болницата, но въпреки усилията на медиците, се е стигнало до летален изход. 

От днес спират брифингите на Оперативния щаб за борба с коронавируса. На 51-вия ден в отсъствието на генерал Мутафчийски от пресслужата на кабинета обявиха, че спират ежедневните пресконференции. Мотивът – изявленията вече създавали напрежение в обществото.

„Мотивът за това е убеждението ни, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса. Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза“, обясни Севделина Арнаудова – ръководител на правителствената пресслужба.

Решението идвало след внимателен анализ на ситуацията и разговор с премиера.

Реклама