Учебната година приключва дистанционно и няма да се удължава. Матури ще се проведат присъствено на 1 и 3 юни

Реклама

Учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой клас. Няма нужда от общо удължаване на учебната година. Детските градини обаче остават затворени. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде Нова ТВ.

Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно – в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни на 26 юни.

„В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно „Железния светилник“ на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си“, обясни Вълчев. 

Реклама

Изпитите на седмокласниците ще се проведат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. Те ще започнат в 9 часа. Нито едно от училищата не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, за това той няма да се провежда.

За учениците, които са в карантина, ще се създаде възможност за полагане на самостоятелен изпит, след два отрицателни PCR теста. По последни данни техният брой е 14.

Относно висшите учебни заведения, Вълчев поясни, че те ще вземат сходни мерки, но ще бъдат индивидуално обособени от всеки ВУЗ. Очаква се до дни решенията на ректорите за приключване на семестриалната година, както и за кандидатстудентските изпити да бъдат обявени на страниците на съответните университети. Според Вълчев на места ще бъдат удължени изпитните сесии минимално. Кандидатстудентските кампании ще се проведат през юли.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Вълчев подчерта, че външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас няма да има. Това беше съобщено на брифинг от финансовия министър Владислав Горанов в понеделник вечерта. Образователният министър не препоръчва провеждането на абитуриентски балове.

Реклама