Борисов: ЕС отпуска 3,3 милиарда евро на Западните Балкани

Реклама

Европейският съюз ще отпусна 3.3 млрд. евро финансова помощ за бортата на Западните Балкани с коронавируса. Това са се договорили лидерите на поредното онлайн заседание. А у нас мерките ще бъдат затегнати, ако скочи сериозно броят на новите болни. Икономическата програма на кабинета няма да бъде променяна, въпреки исканията на част от бизнеса.

С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана.Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Предишната среща в този формат беше по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София. 

Реклама

„ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро в полза на Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравните власти. И пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро. Това е много голяма финансова инжекция за нашите партньори“, обясни Борисов.

Подписана е точка за свободата на словото на медиите и борбата с престъпността.

„ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Много бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбиране към нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя, че България била фашистка държава и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския народ и българската църква“, категоричен бе Борисов. Премиерът подчерта, че колкото твърдо подкрепя Северна Македония, толкова и твърдо държи да няма изказвания в разрез с договора за добросъседство.

Относно коронавируса, резултатите били изключително лоши, обяви Борисов. Най-големият германски институт е заявил, че пандемията не е отминала. 

„Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. Всичко зависи от нас – да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше“, каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни. Ако има ръст в дневните случаи на заболели от коронавирус у нас, мерките отново ще бъдат затегнати.

Относно детските градини, Борисов категорично заяви, че няма да разреши да бъдат отворени. Той твърдо подкрепя мнението на Щаба, че това би било опасно.

„Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не е отминало. Затова ме атакуват, че плаша хората. Не ги плаша. Какво направиха в Гърция? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш“, заяви премиерът. Той сподели, че искрено е ядосан на групата сезонни работници, които са блокирани в Париж.

Относно спорта и футбола, премиерът обяви, че наблюдава западноевропейските страни и спрямо тях ще се вземат мерки и у нас. За футболния клуб „Левски“, Борисов смята, че може да бъде даден кредит за спасяването на отбора, но само ако има ясна собственост.

„Винаги съм казвал, че Европа е най-доброто място за живеене, а Европейският съюз е най-голямата сила. Казвал съм и, че много бавно се организира, докато се завърти колелото. Затова поздравих Урсула фон дер Лайен, че успя да събере близо 8 млрд. евро за ваксина. Вече сме на правилния курс. Ще видите, че ще излезем от кризата по-бързо от други държави. Все още си чакаме тестовете, няма ги. Още не се знае кой от тях е надежден“, обясни Борисов.

„Всеки ни е мил и на всеки искаме да помогне, въпросът е да знаем кога. Трябва много деликатно, за никого не е приемливо да умират хора по света. Днес го каза и Путин. Той е гарантирано смел човек“, подчерта премиерът и добави, че е много лесно да излезеш от една зала и да говориш. Той призова отново гражданите да продължат да се пазят и да спазват мерките.

Реклама