Маските остават задължителни в градския транспорт, а границите за трети страни – затворени

Реклама

Маските остават задължителни в градския транспорт, границите за трети страни продължават да са затворени, а капацитетът при масови мероприятия на закрито ще е 50 процента. Това оповести здравният министър Ананиев във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни, съобщиха от Нова ТВ.

Удължаването стана при спазване на изискванията, в които се предвижда главният държавен здравен инспектор да представи оценка и доклад, обясни Ананиев.

„Докладът е изключително подробен. Освен него, се проведе и среща при премиера Бойко Борисов. Искам да ви уведомя, че от доклада на доц. Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В такава посока говорят и цифрите“, обясни Ананиев. В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министъра това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

Реклама

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото е, че на закрити места капацитетът ще е 50% – или заемане на местата през една седалка.

Броят на медицинския персонал, носител на коронавирус, е 302. Има нови 5 случая, от които има двама лекари и три сестри.

Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Министърът е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

„Знаете, че специално в Доспат, клъстърът тръгна от цеха за детски играчки. Обхванати са всички, които са били в контакт със заразените. По този начин се свива обръчът на потенциални заразители на хората там. В Сърница вирусът дойде от Доспат“, обясни Ананиев.

Здравният министър изрази надежда, че няма да се наложи да се въвеждат КПП-та и да се връщат по-строгите правила. 

„Нека не говорим за затваряне на градове и граници. Това е мярка, за която всяка държава трябва да е предварително готова. Мислим за такива случаи, ако се стигне дотам. За мен затварянето на цяло населено място е много строга мярка“, обясни Ананиев.

Относно вероятно ново огнище на коронавирус край Стара Загора, доц.д-р Ангел Кунчев обясни, че ситуацията не е толкова драматична.

„Има още 3-4 места освен Доспат и Сърница. Стара Загора е едно от тях, там имаме няколко проби“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Реклама