Удължават извънредната епидемична обстановка

Реклама

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това бе решено на заседанието на Министерския съвет в сряда. Предложението дойде от здравния министър Кирил Ананиев, предаде Нова ТВ.

„През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме и в момента“, каза Ананиев. И подчерта, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и лична хигиена. Силно завишен ще бъде контролът. 

Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е 3,2 пъти. Правели се обаче и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега – над 2000.

Реклама

Премиерът предупреди, че ако не започнат хората да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, това може да доведе до повторното им затваряне.

„Демокрацията е за дисциплинираните“, категоричен бе Борисов.

Той отбеляза и положителното в настоящата ситуация – нарастването на броя на оздравелите.

На брифинг след заседанието на МС здравният министър обясни, че удължаването на извънредната обстановка ще помогне на страната да се подготви по-добре за евентуални следващи вълни на COVID-19.

Реклама