След три години от София до Варна ще се пътува по магистрала

Реклама

„През 2024 година българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен европейски, с високо качество аутобан от София до Варна“, каза по БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С добри темпове върви 52-километровата отсечка от АМ „Хемус“ до разклона за  Ловеч и Плевен. Същевременно започнаха подготвителните дейности по изграждане на 84-километровото трасе до Велико Търново. Строят се инженерни пътища, премахва се хумусният слой от имотите, които ще бъдат засегнати и др.

Хубава новина за Северна България, е че търгуваме магистралата от Русе до Велико Търново, която ще се изгражда с европейски средства на три лот-а. Строи се и основната пътна връзка на Северозападна България – Видин-Ботевград. Отчита се бърз напредък по трасето Ботевград – Мездра, като за улеснение на трафика предсрочно е пуснато трасе на биндер, добави Нанков.

Предстои завършването на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. Там се чака само осветлението от германска фирма, която е имала проблеми с доставката през месец декември. За магистрала „Струма“ зам.-министър Нанков информира, че е останал само най-тежкият участък –през Кресненското дефиле. Има избрани изпълнителни, но ще се изчака окончателното произнасяне на ЕК за взетите екологични мерки. Очаква се до края на годината да финализира изграждането на тунел „Железница“ и мостовите съоръжения преди и след него. До края на годината ще приключи и най-тежкият участък от магистрала „Европа“ – от Калотина до Драгоман. Последният 16-километров участък от Сливница до София ще се изгражда със средства от ЕС.

Реклама

Реклама