Областният кризисен щаб по здравеопазване набеляза мерки за ускоряване на ваксинационния процес

Реклама

Мерки за ускоряване на ваксинационния процес набеляза областният кризисен щаб по здравеопазване на разширено заседание днес. То бе ръководено от председателя на щаба – областният управител инж. Светослав Славчев, участваха представители на РЗИ, общините, болниците в област Ловеч, РЗОК, ОДМВР, РДПБЗН, ЦСМП. Щабът бе свикан в изпълнение на призива на министъра на здравеопазването за ускоряване на ваксинационния процес на местно ниво. Д-р Стойчо Кацаров препоръчва общините в областта да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места. Целта е постигане на високо ваксинално покритие в цялата страна.

Сред мерките, приети на заседания на общинските щабове по здравеопазване и предложени и одобрени днес, са широка разяснителна кампания, която навсякъде вече е в ход – разпространяване на флаери и други печатни материали, кампанийно присъствие в социалните мрежи, организиране от кметовете на населените места на срещи с общопрактикуващите лекари и изготвяне на списъци на желаещи да се ваксинират, провеждане на срещи с клубовете на пенсионера и читалищата, срещи с ромското население, активна работа на здравните медиатори по разясняване на ползите от ваксинирането. В някои от общинските центрове вече са открити горещи телефони, на които желаещите да се ваксинират може да се запишат, изработени са видеоклипове с послания. От общините заявиха готовност да съдействат с транспорт за хората от селата, които не могат да се организират на място, да бъдат превозени до пункт за ваксиниране.

Решено бе да се засили и контролът по спазването на противоепидемичните мерки – да се правят съвместни проверки от общините, МВР и РЗИ.

Реклама

До министъра на здравеопазването ще бъде изпратено писмо с предложение за по-активна национална разяснителна кампания, както и да се разработи пакет за диагностика и лечение на болни от ковид от лекарите в извънболничната помощ, за да се облекчат лечебните заведения.

В област Ловеч до момента с приключен ваксинационен цикъл са 16 543-има, или 13,4 % от населението, съобщи главният секретар на РЗИ Маруся Върбанчева, само с първа игла са 17 675 – идентично с нивото в национален мащаб. От медицинския персонал са ваксинирани 49,2 на сто, учителите – 25,32 %, възрастните в социални домове – 37,78 %, хората на 65+ години – 39,1 %.

Към 12 ч. днес общодиагностицираните случаи в областта са 5983. Активните случаи 159, от които 117 на домашна изолация и лечение и 42-ама хоспитализирани.  Излекуваните лица са 5453, починалите 371. Под карантина са 495-има.

Регистрираната 14-дневна заболеваемост към 19 август е 118,3  на 100 хиляди население. Вчера са диагностицирани 11 нови случая на Ковид-19 – трима са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение и изолация.

Реклама