В Черни Вит ще се проведе 40-ти общински събор на народното творчество „От Тимок до Вита”

Реклама

На 28 и 29 август в тетевенското село Черни Вит ще се проведе II Национален и 40-ти общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”. Началото на събитието ще бъде дадено в 09:30ч., на 28 август, в центъра на селото, където се намира и фолклорната сцена.

Съборът има конкурсен характер, а в него ще могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи представящи автентичен и обработен фолклор.

Съборът е създаден през 1980г. от НЧ „Христо Смирненски 1925г.”, Кметство с. Черни Вит и ОУ „Георги Бенковски”, с. Черни Вит. Идеята е да се представят групи и състави от селото, но поради нарастващия интерес към събитието през следващите години, започват да се включват участници и групи от тетевенска община и Ловешки окръг, а в последствие и групи от цялата страна.

Реклама

Датата за провеждане на събора също не е случайна. През 1981год. хората от Черни Вит обричат селото на „Пресвета Богородица” и така всяка последна събота и неделя на месец август (около датата 28 август- Успение Богородично по стар стил) в Черни Вит се провежда събор. Той е притегателен център за ценителите на българския фолклор, както и за последователите на големия фолклорист – проф. Васил Стоин и неговия следовник и един от основателите на чернивитския събор – Марин Иванов – народен певец, майстор на песенния разказ.

Обнадеждаващ е фактът, че с всяка изминала година се забелязва участието на все повече млади хора, което е доказателство, че богатството на местните традиции и обичаи ще бъде съхранено и предадено на идните поколения.

Реклама