В ход е операция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Реклама

От 15 до 22 септември у нас се провежда „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, а 21 септември е обявен за Ден на превенцията. На национално ниво Денят на превенцията 21 септември ще се проведе  под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ . 21 септември е обявен от министъра на вътрешните работи и за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя – ROADPOL – Европейската мрежа  на службите на  пътна полиция.

От Пътна полиция информират, че са в ход срещи с Регионалното управление на образованието и училищните ръководства, и се извършват проверки на уличното осветление, пътните знаци и пътната маркировка около училищата, като при необходимост ще се правят предписания към компетентните институции.  

В рамките на акцията на Пътна полиция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, на територията на област Ловеч ще се провеждат периодично специализирани полицейски операции насочени срещу шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, водачи без правоспособност, водачи и пътници без обезопасителни колани, предпазни системи, наличие на задължителна застраховка ГО и др.

Реклама

Статистиката на пътнотранспортните произшествия за периода от 01.06.2021 г. до 31.08.2021г.  показва, че на територията на областта са регистрирани 182 ПТП, с 9 загинали, като за сравнение за същия период на 2020 год. пътнотранспортните произшествия в ловешко са 140, с 1 загинал. За летния период на 2021 год. при произшествия на пътя, в качеството си на водачи, пътници в превозно средство или пешеходци са пострадали 25 деца до 18-годишна възраст, а от 01.06.2020г. до 31.08.2020 год. пострадалите деца са 11.

Реклама