Отбелязахме 113 г. от обявяването на Независимостта на България и 178 г. от рождението на Георги Бенковски

Реклама

На 22 септември в историческата местност „Костина“, курорта Рибарица, бе отбелязана 113-та годишнина от Независимостта на България и 178 години от рождението на революционера Георги Бенковски. Събитието бе организирано от Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – Тетевен и кметство Рибарица, с подкрепата на Община Тетевен.

На честванията присъстваха Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен, Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, Пенка Ганева – кмет на село Рибарица, директорът на ОУ ,,Георги Бенковски“, с. Рибарица, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ и Съюза на ветераните от войните, общински съветници, родолюбиви граждани, бившите студенти, оформили част от архитектурата на паметника.

Председателят на СОСЗР – Благовест Пандурски поздрави събралите се и припомни исторически факти около двете бележите събития. Своите приветствия отправиха г-н Врабевски и г-жа Мария Стойчева.

Реклама

Последва минута мълчание, след което бяха поднесени цветя от името на д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, ОбС – Тетевен, кметство Рибарица, СОСЗР – Тетевен, Съюза на ветераните от войните – Тетевен, ОУ ,,Георги Бенковски“, с. Рибарица, граждани.

Цветя бяха поднесени пред паметника на ген. Владимир Вазов в Рибарица, както и пред паметника на загиналите във войните тетевенци в гр. Тетевен.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен е за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

На 21.09.2021г. се навършиха и 178 г. от рождението на апостола на българските национални борби и на Априлското въстание Георги Бенковски. Водачът на Хвърковатата чета е роден в Копривщица с името Гаврил Груев Хлътев. Приемайки името Георги Бенковски, слага началото на революционната си дейност, посветена на свободата на България. Георги Бенковски оставя светла диря в национално-освободителните борби на България, а името му се нарежда до най-великите българи в българската история.

Реклама