Отбелязахме 166 години от рождението на активния обществен деец и крупен дарител Тома Васильов

Реклама

На 12 октомври с тържествена програма бяха отбелязани 166 години от рождението на активния обществен деец и крупен дарител – тетевенецът Тома Васильов. Събитието се състоя пред барелефа на възрожденеца, намиращ се на сградата на Община Тетевен, където своята почит отдадоха представители на местната власт, учители, ученици и граждани.

Човек, достоен за възхищение и пример за идните поколения. Активен обществен деец и крупен дарител, Тома Васильов продължава да живее и днес, благодарение на делото и завета си, каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева пред събралите се.

Днес е бележита дата в тетевенската история. История, която помни предците ни и направеното от тях. История, която ни учи и продължава да ни наставлява до ден днешен и която трябва да предаваме на поколенията след нас, подчерта д-р Бояджиева.

Реклама

Тя завърши с думите на Сервантес: „Народ, който не помни своето минало, няма бъдеще“, като добави още, че трябва да помним миналото, за да градим успешно бъдещето.

Събрали сме се, за да отдадем заслужена почит към един тетевенец, който преди 84 години напусна този свят, но остави непреходно наследство за нас и нашите деца. Събира ни един от почетните граждани на Тетевен, една от личностите на столетието с траен принос в полза на обществото – благодетеля Тома Васильов, изтъкна в своето слово председателят на ОбС-Тетевен и Общинска фондация „Тома Васильов“ – Мария Стойчева.

Четейки завещанието на Тома Васильов и днес се изумяваме от това, че в няколко страници е събрана мъдростта на един човек, на цяла една епоха, в която се изграждат темелите на нова България. Това завещание е красноречив пример за живот и дейност, отдадени на обществото, отдадени на България, каза още г-жа Стойчева.

Тя подчерта, че завещанието на Тома Васильов е живо и днес, а ярък пример за това е Общинска фондация „Тома Васильов“, чиито цели са да развива и усъвършенства духовните ценности, гражданското общество, образованието, здравеопазването, науката, културата и т.н.

От учредяването на фондацията са отпуснати стипендии на 100 ученици и 51 студенти, а през тази година са отпуснати парични средства по внесени молби, съгласно Устава на фондацията, в размер на над 30 хил. лв., каза още г-жа Стойчева.

Благодарствено слово към Благодетеля бе поднесено от Ванеса Боевска – ученичка от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, след което най-малките следовници на големия тетевенец – тези от НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, завършиха програмата с рецитиране на стихове и музикални изпълнения.

Цветя в знак на признателност към делото и живота на Тома Васильов бяха поднесени от: Общински съвет Тетевен, Община Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, Национална професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей – гр. Тетевен, СОСЗР – Тетевен, Съюз на ветераните от войните – Тетевен, ДГ „Васил Левски“ – гр. Тетевен, ДГ „Незабравка“ – гр. Тетевен, ЦПЛР – гр. Тетевен, политически партии, граждани.

Реклама