Д-р Мадлена Бояджиева откри битов навес, част от проект „Създаване на зона за отдих в село Голям извор, община Тетевен”

Реклама

На 16 октомври в с. Голям извор бе извършено освещаване на битов навес, намиращ се в музеен комплекс „Школото“. То бе извършено от Негово високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, а на събитието присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, кметът на селото Илиян Маринов, народните представители в 46-то Народно събрание – Николай Нанков и Младен Маринов, жители и гости на Голям извор.

Искам да благодаря на кмета на селото г-н Илиян Маринов за отличната ни съвместна работа, която доведе до реализацията на още един успешен проект в селото, каза кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева при откриването на съоръжението.

Жителите на село Голям извор подкрепяха идеята за настоящия проект от самото начало, а тяхното желание за включване в реализирането на дейностите бе предпоставка за успешното му завършване. Затова изказвам своята признателност към всички, приели тази задача като лична цел и помогнали за нейното осъществяване, каза още д-р Бояджиева.

Реклама

Навесът е построен по проект „Създаване на зона за отдих в село Голям извор, община Тетевен” чрез националната кампания „Чиста околна среда – 2021“, на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Конкурсът се организира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Проектът включваше почистване на терена зад църквата „Св. Възнесение Господне“, изграждане на навес с дървена конструкция с автентична каменна настилка и орнаментика, в духа на съседните сгради, засаждане на храсти и цветя в пространството около навеса – с доброволен труд и дарения от жителите на с. Голям извор.

Отпуснатите от ПУДООС средства за проекта са на стойност близо 10 хил. лв., като за пълното му завършване е събрана допълнителна сума, осигурена от Клуб на голямоизворяните – София и Общинска фондация „Тома Васильов“.

Проектът цели подобряване на екологичната обстановка в селото, създаване на по-приятна и облагородена физическа среда. С реализирането му се създават условия за по-добро оползотворяване свободното време на жителите и гостите на селото чрез провеждане на традиционни празници и чествания, фолклорни обичаи, беседи и т.н.

Реклама