Тетевен отбеляза 144 години от освобождението на града от османско владичество и Деня на народните будители

Реклама

Днес в Тетевен бяха отбелязани 144 г. от освобождението на града и Деня на народните будители. Началото на празничния ден бе поставено в двора на църквата „Св. Всех Святих“, където отец Борис отслужи панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски воини. В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей Тетевен, Общинска организация на Съюза на ветераните от войните в България – Тетевен, представители политически партии, граждани.

Празничният ден продължи на пл. „Сава Младенов“, където кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева произнесе тържествено слово и издигна знамето на града.

Днес празнуваме възкресението на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството, каза д-р Бояджиева.

Реклама

Днешният празник, денят на Тетевен, е повод отново да си припомним, че сме силни  само тогава, когато сме заедно и когато с едно сърце и една душа преодоляваме стръмнини и изпитания, теготи и болки, подчерта кметът. Тя добави още, че днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен, а той става все по-красив и привлекателен, добави кметът.

На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишното национално Възраждане и освободителните борби. Почитаме паметта на духовните строители на следосвобожденска България, каза още д-р Бояджиева.

Тя отбеляза, че трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове.  

Затова в днешното динамично време, време на предизвикателства, е необходимо да вярваме в себе си, да вярваме в децата си и в младите, като им предадем уроците на историята,  за да носят в сърцата си гордия български и балканджийски дух, завърши д-р Бояджиева.

Със своя заповед, кметът на Тетевен награди Изабела Янкова – за принос в развитието на спорта и постигнати изключителни достижения в прослава на родния град, с грамота и плакет.

През настоящата година, Изабела стана държавен шампион, спечели Европейската купа по маунтин байк в дисциплината даунхил в Марибор, спечели и Световната купа по планинско колоездене. Тя постигна това, което нито един български състезател не бе правил преди това и показа на целия свят непримиримия тетевенски дух.

Поздравителни адреси по повод празника на града бяха получени от Национално сдружение на общините в Република България, д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдикат на българските учители, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“ и др.

Специални гости на тържеството бяха народните представители в 46-то Народно събрание – Николай Нанков и Младен Маринов. На Събитието присъстваха още – зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабески, Тони Стоев и Красимир Красимиров, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, директори на училища и др.

Реклама