Кметът на Тетевен: Страхувам се за сигурността и живота си, както и за моите близки

Реклама

Реших да направя тази пресконференция във връзка с последните събития в Община Тетевен, за които редица медии ми се обадиха с искане за повече информация, както и във връзка с публикации с невярно съдържание в някои сайтове, в които се намесва моето име и името на член от семейството ми. Сайтове, в които са публикувани лъжи и клевети по наш адрес. Това каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева по време на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч по повод проверка на ДАНС. На срещата присъства и синът й – адвокат Христо Ничев.

Винаги съм вярвала в истинската и коректна журналистика и съм съдействала винаги и по различни поводи за вярното отразяването на факти и събития, подчерта кметът на Тетевен.

В последните месеци виждам една координирана атака срещу мен и сина ми и не знам докъде могат да стигнат поръчителите на всичко това. През изминалите няколко дни неколкократно съм предупреждавана от мои познати, да внимавам, тъй като се готви разправа с мен и с моя син. Не изключвам спрямо нас да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на полицията и от поръчителите на сигналите и поръчковите медийни публикации, подчерта д-р Бояджиева. Тя отбеляза и това, че няма притеснения относно работата на Общинска администрация, свързана с извършената проверка от ДАНС през изминалата седмица.

Реклама

Като кмет на Община Тетевен в последните месеци съм обект на непрестанни публични атаки от някои сайтове. Касае се за сайтовете – fakti.bg; afera.bg; valkinfo.com; nbox.bg и big5.bg. Всички те вече месеци наред публикуват идентични анонимни материали, в които се пишат лъжи и клевети за мен и за член от семейството ми – моя син, и замесват имената ни в извършване на престъпления, подчерта кметът.

Тя добави, че по повод на тази проверка в изброените сайтове отново излязоха публикации с лъжи и клевети: До този момент не обръщах особено внимание на тези статии, лъжи, клевети за мен и семейството ми, тъй като съм публична личност и не го приемах за нещо необичайно в днешното разделено общество. След проверката на 4 ноември обаче установих смущаваща координация между работата на проверяващите органи и тези публикации, каза още д-р Бояджиева.

Кметът припомни, че дни преди проверката в социалните мрежи излезе публикация, че в Община Тетевен предстоят проверки във връзка с „тежки измами и престъпления на кметицата“.

В деня на проверката броени минути след идването на проверяващите светкавично излезе публикация в гореспоменатите сайтове със заглавие „ДАНС влезе в Община Тетевен, разследват злоупотреби за милиони“ от общински гори и с евросредства.

Забележете – на 5 ноември, още преди да бъде задържан служителя на общината инж. Симеонов, на същите тези сайтове вече беше излязла информация, че е арестуван. В същата тази публикация на мен и на сина ми вече е приписано участие заедно с него и с директора на РДГ Ловеч в организирана престъпна група – за разпространение на наркотици, подчерта д-р Бояджиева, като обърна внимание на факта, че инж. Цветомир Симеонов беше арестуван по обвинение идентично с написаното в тези публикации дни преди това, а именно твърдения за притежаване и отглеждане на наркотици.

Кметът отбеляза, че тези съвпадения не са случайни и анализирайки всички тези изброени събития и връзката между тях, може категорично да заяви, че вече се страхува за сигурността и живота си, както за тези на своите близки.

Виждам една координирана атака срещу мен и сина ми и не знам докъде могат да стигнат поръчителите на всичко това. Тези факти са известни на обществеността в Тетевен и хората са възмутени, отбеляза д-р Бояджиева.

Не изключвам да ни бъдат подхвърлени предмети, включително и наркотици, касаещи извършването на престъпления, било то в дома ми или в личните ни автомобили. Тази сутрин аз не посмях да се кача в колата си, за да отида на работа. Няма да крия – всичко това буди основателен страх у мен и семейството ми, добави д-р Бояджиева.

Тя напомни, че с години е градила авторитета и името си, а хората в община Тетевен и в Областта я познават. Кметът добави, че синът й е уважаван адвокат в САК, а семейството й никога не е свързвано с каквито и да е провинения и престъпления: Отново ще повторя, че нямам притеснения относно проверката, която беше извършена в Община Тетевен, но няма да крия, че ме страх да не бъдем вкарани в някаква постановка, каза д-р Бояджиева.

По темата говори и синът на кмета на Тетевен – адвокат Христо Ничев: Причината да съм тук е, че с мен се случиха серия от събития, за които считам че вече застрашават живота и здравето ми и тези на близките ми. Реших да говоря, тъй като вече е очевидно, че откровените закани срещу мен в жълти интернет сайтове, незабавно се превръщат в изпълнение от страна на органите на МВР, каза г-н Ничев.

Като син на политическо лице съм свикнал да съм обект на постоянни медийни публикации, неверни интерпретации и лъжи. Последните месеци обаче, случващото се надминава обичайното. Последните месеци аз и семейството ми сме подложени на постоянна медийна репресия, подчерта адвокат Ничев.

Той отбеляза, че от септември тази година са започнали серия от клеветнически публикации в електронни медии срещу майка му, като в голяма част от тях лично неговото име е замесвано в извършване на разнообразни престъпления – от престъпления, свързани с изборния процес, до пране на пари и др.

Върхът на тези измислици беше набеждаването ми в обвинението за: „притежание и разпространение на наркотици“. Не сме обръщали внимание на същите, тъй като публичните функции на майка ми изискват малко по-висок предел на търпимост спрямо такива клевети, отбеляза адвокат Ничев.

Той каза още, че във въпросните статии е имало откровени закани за полицейска и институционална разправа с него и семейството му: Заявявам, че вече съм предприел действия за да защитя правата си спрямо собствениците и редакторите на тези сайтове, за да се установят поръчителите. Срам ме е, че сайт като факти.бг, в който рубрика има уважаван журналист като Лили Маринкова, може да публикува подобна непроверена информация и клевети, подчерта г-н Ничев и добави, че цялата тетевенска община, както и цялата ловешка област познават него и семейството му и много добре знаят, че не се занимават с престъпна дейност, още повече с разпространение на наркотици.

Заявявам пред Вас, че не разпространявам наркотици, нито употребявам такива. Готов съм да се подложа на каквито и да било тестове публично. Лицето Цветомир Симеонов познавам само по физиономия, като служител на община Тетевен и заявявам, че никога не съм контактувал с него. Нека органите на МВР, преди да предприемат действия срещу мен, публично да представят информация аз разговарял ли съм с това лице някога, защото не съм, нямам и негов телефон, добави адвокат Ничев.

Замесването ми с разпространението на наркотици цели сплашване и евентуално отново подхвърляне на наркотици или незаконни вещи. Виждайки как органите на МВР действат в пълен синхрон, а и дори след публикуване на непроверена информация във въпросните фейк сайтове, считам, че животът и здравето ми, както и този на близките ми са застрашени. Действията срещу мен касаят общественото положение на майка ми и са пряко свързани с предстоящите избори, целят сплашване и очерняне, каза още г-н Ничев.

Заявявам на всички служители на МВР и съответните служби, ако имат някакви данни за незаконно моя дейност, незабавно да ги предоставят, в противен случай ще считам тези статии и информация за целяща сплашване и за това че съм застрашен от подхвърляне на наркотици и други незаконни вещи и фабрикуване на доказателства.

В практиката ми като адвокат не съм допускал, че с цел обезпечаване сигурността ми от полицейска репресия и изфабрикуване на престъпления, ще съм принуден в петък вечерта в 23 ч. да изпращам чрез ел. поща и подписан с ел. подпис сигнал до Главна прокуратура относно тези опасения и относно заплаха за живота и здравето ми.

България не е някоя азиатска република, тук все още има върховенство на правото и подобни активни мероприятия и подхвърляне на незаконни вещи, няма да им се получат. Потърсил съм правата си в пълна степен. Сезирал съм, а и предстои да сезирам Европейската комисия и Европейския парламент, Висшия адвокатски съвет и Софийска адвокатска колегия, Омбудсмана и десетки други институции, за това какво се случва с един независим адвокат, който не членува в никоя политическа партия и на който е видно, че му се готви изфабрикуване на престъпление, завърши адвокат Ничев.

Д-р Бояджиева даде и информация за направената проверка от ДАНС през изминалата седмица: Както Ви е известно, на 4 ноември в Община Тетевен беше извършена проверка от представители на ТД ДАНС Ловеч и главна дирекция „Национална полиция“. Проверката касаеше две конкретни неща, а не „цялостната дейност на кмета и на общинската администрация“, както беше съобщено от някои медии:

  • Бяха изискани документи, касаещи „Сметосъбирането, сметоизвозване и поддръжка на местата за обществено ползване на територията на община Тетевен“;
  • Документи за работата на отдел „Управление и стопанисване на общинските гори“ от началото на 2021г. до настоящия момент.

Оказано беше пълно съдействие на проверяващите и всички изискани от тях документи им бяха предоставени, а проверката приключи в рамките на работния ден, каза още д-р Бояджиева.

По думите й проверката е касаела последната проведена обществена поръчка за „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддръжка на местата за обществено ползване а територията на община Тетевен“, по която един от участниците „Екотитан“ ЕООД беше подал жалби пред КЗК и ВАС. И двете инстанции категорично потвърдиха законосъобразността на проведената обществена поръчка. Въпреки това от същата фирма по темата неколкократно са подавани сигнали до различни органи и институции, във връзка с което Прокуратурата /специализирана, районна, окръжна и апелативна/ е проверявала неколкократно тази обществена поръчка и не е установила никакви нарушения.

Проверката на ДАНС касае именно същите тези обстоятелства, като тук държа да отбележа, че въпросният подател на сигналите е осъден от мен за клевета по идентични твърдения, касаещи предишната обществена поръчка за сметосъбиране, подчерта кметът на Тетевен.

Д-р Бояджиева отбеляза, че през настоящата година са правени неколкократни проверки от ИАГ и РДГ върху работата на отдел „Управление и стопанисване на общинските гори“, при които няма установени нарушения.

Пресконференцията може да видите тук: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_wrm85xkv

Реклама