Въвеждат зелен сертификат и за антитела

Реклама

От четвъртък, 11 ноември, се въвеждат зелените сертификати, получени след изследване на антитела. Това обяви на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров.

Сертификатът ще е за хората, прекарали безсимптомно, или за тези, които сами са се тествали с тест от аптеката. Ще се търсят антитела от типа IGg. Цифрата ще бъде 150 bau на единица. Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система:

„Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и съответно, ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек да може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни“, заяви Кацаров. 

Реклама

Документът ще важи само на територията на страната за срок от 90 дни. Резултатът от лабораторията ще е с референтен номер, който всеки ще може да попълни  в системата и да получи сертификат.

Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни:

„Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени, протектирани от следващата зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а хора които са и преболедували, но и протектирани“.

Реклама