Д-р Мадлена Бояджиева внесе за одобрение в Общинския съвет програмата за културните събития за 2022 година

Реклама

На 17 декември ще се проведе 28-то заседание на ОбС-Тетевен, на което кметът д-р Мадлена Бояджиева ще представи проект на „Програма 2022“ за културни прояви, годишнини и чествания на територията на община Тетевен.

В изготвянето на програмата са заложени концерти, спектакли и други културни прояви. Сред основните ни приоритети са стимулирането на самодейността в общината и подпомагане участието на самодейни състави в събори, конкурси и местни инициативи, каза д-р Бояджиева.

Тя подчерта, че през изминалите години са проведени някой позабравени празници, като същевременно са организирани и съвсем нови събития, които да разнообразят културния живот, осигурявайки забавления за местните жители, туристите и гостите на община Тетевен.

Реклама

Сред основните събития, заложени в програмата за 2022 г. са: Празник на тетевенската саламура, Национален фолклорен събор „От Тимок до Вита“ в с. Черни Вит, Национален фестивал на народните обичаи и автентичната носия в с. Рибарица, честванията по повод Празника на града – 1 ноември, с историческа възстановка на освобождението на Тетевен, традиционната тържествената заря – проверка, посветена на епилога на Априлското въстание, както и отбелязването на възпоменателния митинг в м. „Костина“ в памет на войводата Георги Бенковски.

Други по-значими събития са Традиционният есенен панаир, Коледните и Новогодишни празници, „Козуренски“ празник, летните кинопрожекции и др.

Кметът добави, че през 2022 г. за пръв път ще се проведе „Фестивал на духовата музика“. Идеята на това събитие е да се запали искрата на младите по традиционната за нашия край духова музика и същевременно да се възроди градския духов оркестър, коментира д-р Бояджиева.

Трябва да отбележим, че културният живот в общината протича с активното участие на училищата, читалищата и младите хора от всички населени места, каза още д-р Бояджиева.

Реклама