Областният щаб по здравеопазване: Без нови мерки, увеличаваме контрола по спазването им и засилваме комуникацията между звената

Реклама

„Провеждаме днешното заседание след тримесечно прекъсване, като целта ни е не да въведем нови мерки, а да направим преглед на действащите. Да увеличим контрола по спазването им и да засилим комуникацията между звената, ангажирани с управлението на ковид кризата и изпълнението на Националния план за справяне с пандемията COVID-19“. Това каза областният управител Виктор Стойчев на заседанието на областния кризисен щаб по здравеопазването днес. Важно е гражданите да чувстват спокойствие, че държавата работи в посока опазване на общественото здраве, изтъкна той.

На заседанието стана ясно по проследяваните показатели, че област Ловеч се намира във втори етап от националния план и такива са прогнозите за следващите пет дни, затова допълнителни мерки не са нужни. Важно е да се придържаме към мерките за този етап и да ги спазваме, апелира областният управител. Не се налага преминаване към онлайн обучение, не се налага въвеждане на вечерен час за заведенията, не се налага те да работят на 50% от капацитета, допълни Стойчев по-късно пред журналисти.

Иначе на щаба и.д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева оповести, че въпреки високия брой заболели в болниците в областта няма проблеми с леглата, малко са хоспитализираните и с не толкова тежка клиника.

Реклама

Участниците в щаба изразиха оптимизъм във връзка с вълната от Омикрон – протича с по-лека клиника, и увереност, че област Ловеч няма да премине в трети етап. Директорите на лечебните заведения обърнаха внимание, че натискът не е такъв, какъвто е бил, и я няма опасната картина отпреди, намаляла е драстично кислородотепарията в болниците.

Препоръчано бе хората със симптоми на коронавирус да посещават не общопрактикуващите лекари, а ковид зоната, която се намира на петия етаж в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, работното й време е от 8 до 16 ч. Извън тези часове прегледи се извършват в спешното отделение на болницата. А личните лекари трябва да работят с предварително записване, за да не се струпват пациенти пред кабинетите им.

Регистрираната 14-дневна заболяемост за област Ловеч към вчерашна дата е 1061 на 100 хил. население – при 714 на 100 хил. за предходния период. В отделните общини се регистрира динамика и няма община със заболяемост под 250 на 100 хиляди. За миналата седмица са заболели 788, което е 32,5% ръст спрямо предишните 7 дни. „Тези стойности нарастват, но към момента активните случаи са 1511, от които на болнично лечение 105, което прави само 6,9% хоспитализирана заболяемост и това е добър показател“, посочи д-р Милчева. От 596-те легла в шестте болници в областта за ковид са предвидени 200 (от които 10 интензивни), което е 34% от капацитета на лечебните заведения. Към днешна дата са заети 84 за неусложнени случаи, а от интензивните легла – пет.

До момента в област Ловеч със завършен ваксинационен цикъл са 27,3 на сто, за страната процентът е 32,4. За миналата седмица са приложени 1982 дози ваксина, като 346 са първа доза. Три четвърти от общо поставените ваксини са бустерна доза – 1493. В петък са поставени първите пет педиатрични ваксини, но като цяло няма интерес към тях.

По данни на Регионалното управление на образованието карантинирани са 17 паралелки в областта – 15 в училище (в Ловеч, Тетевен, Троян) и 2 в детски градини, а от днес има карантинирани още две в две луковитски училища, каза началникът Еленко Начев. Тази седмица ще пристигнат около 13 хиляди теста, които да обезпечат тестването на учениците след ваканцията.

Поради 10% заболели (не само от коронавирус) учители в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Троян има предложение училището да премине към обучение от разстояние в електронна среда. Очаква се потвърждение от министъра на образованието и до края на седмицата учениците да учат онлайн.

В четвъртък областният управител и и.д. директорът на РЗИ ще участват на среща в Плевен за координация на междуобластно ниво съгласно Националния план за справяне с пандемията. Според него Ловеч попада в Северен централен район с областите Плевен, Габрово, Велико Търново и Русе.

Реклама