Щабът в Ловеч ще съобщи в петък дали променя мерките срещу COVID-19

Реклама

Ще има ли в Ловеч промяна на мерките срещу COVID-19, както за учениците, така и за останалите граждани, ще стане ясно в петък, 4 февруари. Това бе решено по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 1 февруари 2022 г. под председателството на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тревога буди фактът, че на седмична база заболеваемостта расте с по 200 пункта нагоре. За община Ловеч  регистрираната 14-дневна заболеваемост е 2040 на 100 хил. население, като само в Троян тя е по-висока. Новозаразените през миналата седмица са 990, с 20.4% по-висока.

Вървим по кривата нагоре, но с по-бавни темпове от очакваното, констатира и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева. Освен това грипът настъпва, за периода 24 -30 януари ОРЗ са 272.8 на 10 хил. население, като в предния период е 148.3 на 10 хиляди. През миналата седмица са направени 1143 ваксинации.

Проверките продължават, РЗИ на направила 31, МВР – 176, ОДБХ – 73, Общинската администрация – 16, съвместните проверки са седем. По  сигнал в събота е прекратена една ромска сватба в село Петревене, която е била в нарушение на санитарните мерки.

Реклама

Има доста заболели от ковид сред персонала на МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч  – 25 души – лекари и медицински сестри. Това съобщи директорът на болницата Янко Кочев. От 28 легла в инфекциозното отделение са заети 17, а в ОАИЛ от шест – пет легла са заети. Началникът на Спешно отделение д-р Николай Дяков посочи, че понеже ковид-зоната работи добре, натискът към неговото отделение е по-слаб. Повечето заболели са младежи и деца.

Щабът за пореден път излезе с призив за спазване на мерките като дистанция, носене на маски и дезинфекция. Тези мерки са доказали своята ефективност. И избягване на груповите събирания, тъй като сме твърде близо до границата, която предполага по-строг режим, обобщи кметът Корнелия Маринова.

Реклама