Община Тетевен ще се включи в кампанията на БЧК за набиране на дарения за пострадалото население в Украйна

Реклама

Поради непрестанно нарастващите нужди от подкрепа за пострадалото население в Украйна, по молба на Украинския Червен кръст и в координация и взаимодействие с правителството на Република България, Българският Червен кръст обяви кампания за набиране на дарения, която започна на 27 февруари 2022г.

В кампанията ще се включи и Община Тетевен, която съвместно с БЧК – Тетевен и дирекция „Социално подпомагане“ – Тетевен, отваря пункт за събиране на дарения, който ще започне работа от днес – 1 март. Той се намира на адрес: гр. Тетевен, ул. „ Трети март“ №17 / Млечна кухня /. Пунктът ще работи по следния график: От понеделник до петък, в часовете от 10.00ч. до 12.00ч. и от 14.00ч. до 16.00ч.

Най-неотложни са нуждите от:

Реклама

  • нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя);
  • спално бельо;
  • топли завивки;
  • хигиенни материали.

БЧК се обръща към български фирми-производители за съпричастност към пострадалите, като ги призовава да подкрепят кампанията както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с:

  • палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

В съответствие със строгите мерки за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват специални изисквания на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови и с етикет на производителя.

За дарения на употребявани дрехи, БЧК предоставя възможност за депозирането им в специално предназначени за целта контейнери, с логото на организацията. БЧК разбира значението на предоставяните дрехи не просто като базова потребност, но и като важни за запазване на човешкото достойнство. БЧК поддържа бедствен резерв, който може да бъде допълнително предоставен при продължаваща нужда от хуманитарно подпомагане. Тези запаси са третирани, съгласно всички санитарни изисквания.

Обявена е и специалната банкова сметка в лева за финансово подпомагане на пострадалите от кризата в Украйна: БЧК, Уникредит Булбанк АД, BG23UNCR76301077778563, UNCRBGSF. Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg, ще бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията.

Реклама