Тетевен отбеляза 144 години от Освобождението на България

Реклама

Днес Тетевен отбеляза 144 години от Освобождението на България от турско робство. Празничният ден започна на пл. „Сава Младенов“, където жители от цялата община се събраха, за да се включат в световната инициатива „Пробуждане с хоро“. Събитието се организира от „Сдружение Азбукари“, а на местно ниво от НЧ „Съгласие – 1869“, гр. Тетевен. Инициативата се провежда по всички точки на планетата в едно и също време като своеобразен мост между сънародниците ни по света.

Програмата продължи със служба в двора на църквата „Св. Всях Светих“, а след нея председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева изнесе слово пред събралите се.

В знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се за освобождението на родината ни, пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен, бяха поднесени цветя от името на: Община Тетевен, ОбС – Тетевен, ДГ „Незабравка“ – Тетевен, ДГ „Слънце“ – Градежница, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие – 1869 г.“ – Тетевен, Исторически музей – Тетевен, ЦПЛР – Тетевен, СОСЗР и СВВБ – Тетевен, Пенсионерски клуб – Тетевен, РС ПБЗН – Тетевен, НД „Традиция“ – Тетевен, политически партии, граждани.

Реклама

Малко по-късно действията се пренесоха пред сградата на Общината, където зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, отправи слово, след което тържествено издигна знамето на Република България.

За мен е чест да Ви приветствам по повод Националния празник на Република България – 3-ти март и 144 години от Освобождението на страната ни от османско робство. На тази дата нашата държава отново се появява на политическата карта на Европа, а народът ни гордо и с възрожденски устрем започва да гради своята мечтана и свободна България, бе част от обръщението на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, публикувано на сайта на Община Тетевен, която отсъстваше от днешния празничен ден поради уважителни причини.

Днес сме свидетели на това какво точно означават свободата, мира, спокойствието и сигурността, защото ги приемаме за даденост и не си даваме сметка до какво може да доведе липсата им, подчерта д-р Бояджиева. Тя отбеляза, че в последно време разединението и противопоставянето са взели превес във всички сфери от живота ни и сякаш сме забравили девиза, който гласи, че: „Съединението прави силата“.

Кметът отправи апел да запазим човещината в себе си, да станем по-отзивчиви, по-добри и съпричастни към болката и проблемите на другия, за да успяваме и да вървим напред заедно.

На днешната празнична програма присъстваха още: зам.-кметът на Община Тетевен – Красимир Красимиров, общински съветници, ученици и учители, граждани и гости на града. Зам.-кметът Тони Стоев се включи в тържествата по случай 3-ти март в с. Голям извор.

Реклама