Над 20 занаятчии взеха участие в отбелязването на Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Реклама

Над 20 занаятчии от община Тетевен, Троян и Варна се включиха в 7-то издание на инициативата Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен. Всички те изложиха на пл. „Сава Младенов“ своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири, икони, декоративни украси и костюми, плетива на игли, художествена керамика, хляб и др. Проведе се и изложба на автентични народни носии от населените места в общината, както и една ретро изложба на Младен Милев от гр. Тетевен.

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева бе сред присъстващите на празника. Тя разгледа всички изделия от базара на занаятчиите и коментира, че връзката с миналото не трябва да бъде прекъсвана и именно инициативи като Европейските дни на художествените занаяти ни помагат да се върнем към корените си и да запазим нашите традиции, бит и култура. Д-р Бояджиева остана очаровано от видяното и отбеляза, че за създаването на тези изящни изделия е необходимо голямо майсторство, сръчност и креативност. Също така, кметът пожела здраве и много успехи на всички, които се включиха в инициативата.

Европейските дни на художествените занаяти на територията на България се провеждат от 29 март до 3 април. Тази година участие взеха общините Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна.

Реклама

Европейските дни на художествените занаяти имат за цел да популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, да насърчат интереса на широката общественост към един сектор с висока добавена стойност и да гарантират тяхното бъдеще чрез съхраняване и предаване на следващите поколения.

Събитието е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, като в България то се координира от РСО „Централна Стара планина”. Мотото на събитието през 2022 г. е „Ръцете ни в синхрон”.

Реклама