ОУ „Георги Бенковски“ – с. Рибарица отбеляза патронния си празник с тържествен спектакъл

Реклама

На 5 май ОУ „Георги Бенковски“ – с. Рибарица, отбеляза своя патронен празник пред паметника на войводата, в местността „Костина“, с тържествен спектакъл „Бенковски – човекът, що даде фаталния знак“.

Днес отбелязваме 128 години история, знание и опит. С вълнение се връщаме към нашето незабравимо минало. Вглеждаме се в далечната 1894 година, когато осъзнали значението и необходимостта от просветно дело, будни наши съселяни използват къщите си, за да просвещават децата. Училището в Рибарица е местено от къща в къща и така до 1946 г., когато е построена сградата на днешното училище. Това каза в своето слово директорът на ОУ „Георги Бенковски“, с. Рибарица –Татяна Кръстева.

Тя отбеляза, че през 1960 г. училището приема името на Георги Бенковски, а днес празникът е посветен именно на него и на 146 години от незабравимата Априлска епопея.

Реклама

62 години учителите, работили в нашето училище, винаги с гордост и преклонение са произнасяли името на Бенковски. И днес, въпреки този модерен свят, в който ценностите са много по-различни, децата са много по-различни, ние възпитаваме, надявам се, достойни наследници на нашия патрон, каза още г-жа Кръстева.

Директорът се обърна към учителите и учениците на училището с думите: „Знайте, че единствено знанието е ключът към светлината в живота. Пазете традициите на нашето училище, защото те са символ на българския дух и не забравяйте делата и подвизите на нашите славни предци.“

Г-жа Кръстева завърши като отправи своите благодарности към представителите на местното ръководство, затова, че въпреки трудностите училището продължава да функционира и да поддържа жив духа на прекрасното ни будно балканско селце.

Сред присъстващите бяха Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен и Пенка Ганева – кмет на с. Рибарица. Те отправиха своите поздрави към директорката, учителите и учениците, като подариха подаръци за училището.

По случай празника, г-жа Стойчева връчи грамота и парична награда от името на ОФ „Тома Васильов“ – гр. Тетевен на Анастасия Лазарова за постигнати високи резултати в образователния процес и активно участие в училищния живот. Отново от името на фондацията, на училището бе подарена и книгата на Тома Васильов „Спомени за лица и събития“.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски от името на училището, Община Тетевен, ОбС-Тетевен, граждани.

Реклама