Отборът на НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен стана победител в Националното състезание „Горски многобой“

Реклама

Победител в тазгодишното издание на Национално състезание „Горски многобой“ е отборът на НПГГСД „Сава Младенов“-Тетевен. Това обявиха членовете на журито на най-оспорваното състезание на професионалните гимназии от сектор Гори. На второ място се нареждат състезателите на НГГС “Христо Ботев“ – Велинград, а бронзовите медали завоюваха учениците от Лесотехническа професионална гимназия – Берковица. И тази година състезанието беше изключително оспорвано, като отборите показаха знания и умения пред преподаватели от Лесотехнически университет-София, експерти на ИАГ, РДГ-Варна, СИДП, ДЛС-Балчик, ДГС-Варна и ДГС-Генерал Тошево.

В индивидуалното класиране за етап 1 на първо място е Атанас Китов от гимназията във Велинград. След него се нарежда Тодор Нинов от Тетевен и Константин Христов от Берковица. В тази част на надпреварата учениците пробягаха два километра, като по трасето бяха разположени четири пункта: по залесяване, разпознаване на дървесни и животински видове, риболов и стрелба с пушка.

При залесяването най-добри умения показа Константин Христов от Берковица, а след него се наредиха Петър Водев от Велинград и Преслав Радев от ПГ в град Варна.

Реклама

Най-добър при разпознаването на дървесните видове и вредителите по тях отново беше Атанас Китов от Велинград, следван от Северин Моллов от ПЛТГ „Н. Вапцаров“-Банско и Костадин Ачев от Велинград.

При спортният риболов златният медал отиде при Тодор Нинов от Тетевен, сребърният при Атанас Китов от Велинград, а бронза при Константин Ачев отново от ПГ във Велинград.

Отлични ловни умения демонстрираха Мустафа Рамадан от ПГСГ-Кърджали, Константи Христов от Берковица, а третото място си поделиха Тодор Нинов от Тетевен и Румен Петров от Варна.

Във вторият етап от многобоя учениците трябваше да разглобят и сглобят отново моторен трион, като Атанас Китов от Велинград отново показа златни умения, а подгласници му станаха съотборника му Костадин Ачев и Тодор Нинов от Тетевен. Веднага след техническият изпит състезателите показаха, че могат да си служат с моторен трион, като всеки отряза по две шайби. Тук отново Атанас Китов от Велинград грабна златото, а среброто и бронза отидоха при Божидар Милчев и Умут Сали, като и двамата са от  НПГГСД „Сава Младенов“-Тетевен.

В края на деня беше и най-трудната част от състезанието – при повалянето и разкройването отборът на Тетевен спечели голямата награда, на второ място останаха учениците от Берковица, а трети бяха възпитаниците на Велинград. Единствената девойка, която премери сили в това мъжко състезание, и се справи отлично, бе Петя Коцева от гимназията в Берковица.

Отборното класиране във вторият етап нареди тима на Тетевен на първо място, а второто и третото останаха за Велинград и Берковица.

Учениците получиха много награди от спонсорите на събитието, като по време на награждаването преподавателите от ЛТУ-София обявиха, че всички участници в надпреварата ще бъдат приети студенти без да се явяват на изпити по време на кандидатстудентската кампания.

Националното състезание „Горски многобой“ е изключително атрактивно. То дава възможност на учениците от професионалните гимназии от сектор Гори в страната да покажат знания и практически умения. За втора поредна година  организатор и домакин на надпреварата бе Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Състезанието се проведе на територията на ДЛС-Балчик.

Реклама