Тетевен отбеляза 24 май с традиционно шествие и празничен концерт

Реклама

Отбелязването на 24 май в гр. Тетевен винаги се превръща в един голям празник за всички жители и гости на цялата община. Както винаги в събитието се включиха ученици, учители, детски градини, културни дейци и читалищни самодейци, без които празникът нямаше да бъде същият.

Програмата за деня започна с откриването на детски футболен турнир „За купата на Кмета 22“, като лично кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева даде старт на състезанието. След това събитията се изместиха в началото на пешеходната зона на ул. „Иван Вазов“, откъдето тръгна традиционното шествие на ученици и деца от училищата и детските градини в града. Тази година в него се включиха множество участници, които бяха водени от мъжка вокална група „Вежен“, а непосредствено след нея бяха официалните лица, сред които – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Тони Стоев, Красимир Красимиров и Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева.

Не са много дните, които събуждат в нас спомени, които провокират чувството ни на преклонение и признателност, които ни носят усещането за значимост и подхранват самочувствието ни. Това каза кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева в празничното си слово на пл. „Сава Младенов.“

Реклама

24 май е именно от тези дни – символ на българския дух в пътя му през вековете, ден на почит към делото на Светите братята Кирил и Методий, добави още д-р Бояджиева.

Тя отбеляза, че азбуката, сътворена от Кирил и Методий, е най-ценното наследство за България и за другите славянски народи, а днес, буквите на България са азбука и на Европа, а ние имаме пълното право да се гордеем с това.

24 май е най-чистият български празник, на който цял един народ коленичи и се прекланя пред мъдростта, защото този ден е зареден с магията на двамата братя, боговдъхновени в свещеното си дело, подчерта кметът.

Директорът на СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен – Маринела Маркова също отправи своето приветствие по случай празника, след което с почетни грамоти бяха отличени учители от училищата и детските градини за приноса им в развитието на образователното дела. Грамоти получиха и всички читалища от общината за своя принос в съхраняването и развитието на българската култура, традиции и изкуство. Наградите бяха връчени от кмета на Община Тетевен.

Празничният ден продължи с концерт на изпълнителката Радостина Паньова, която зарадва публика с хубава българска музика, като по време на концерта се извиха няколко кръшни хора.

Програмата, посветена на 24 май, ще завърши с откриване на изложба на художника Милен Цаков, музикални изпълнения на духов оркестър и тържествена заря-проверка, посветена на 146–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски.

Реклама