Тетевен ще бъде домакин на регионалния етап на XII национален събор на народното творчество Копривщица 2022

*Снимката е илюстративна
Реклама

На 5 юни в Тетевен ще се проведе регионалният етап на XII национален събор на народното творчество Копривщица 2022. Той се организира от областна администрация – Ловеч, с домакинството на община Тетевен и Народно читалище „Съгласие – 1869 г.“. Участват 19 певчески и танцови групи, три дуета, 15 индивидуални изпълнители, два оркестъра – общо над 250 изпълнители на автентичен фолклор. Те са от читалищата в с. Баховица, с. Лисец, с. Голец, с. Брестница, гр. Тетевен, с. Глогово, с. Градежница, с. Рибарица, с. Галата, с. Васильово, с. Черни Вит и с. Гложене.

Съборът ще бъде открит в 10.00ч. в салона на НЧ „Съгласие 1869“ от кмета на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и областния управител Виктор Стойчев.

XII национален събор на народното творчество ще се проведе от 5 до 7 август в Копривщица. Организира се от Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Медийни партньори са Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция.

Реклама

Съборът е създаден през 1965 г. Провежда се на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на август. Реализирането му е на два етапа – регионален и национален, като първият се провежда във всички административни области в страната. За тези години той се утвърди като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Реклама