Тетевен стана сърцето на българския фолклор в област Ловеч

Реклама

На 5 юни Тетевен бе домакин на регионалният етап на XII национален събор на народното творчество Копривщица 2022. Той се организира от областна администрация – Ловеч, с домакинството на Община Тетевен и Народно читалище „Съгласие – 1869 г.“.

Изключително съм радостна, че днес сме тук, за да дадем началото на регионалния етап на XII национален събор на народното творчество Копривщица 2022. Това изключително събитие, утвърдило се като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции, ще събере в едно бистрите поточета на българския фолклор, каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.

Обичта към фолклора е вплетена в сърцето. Тя струи, бълбука и се пени, защото изворът на културната ни съкровищница блика с пълни сили. И ще блика, докато има такива като Вас, които отстояват с пълни сили нашата българска културна идентичност, подчерта д-р Бояджиева.

Реклама

Фестивалът бе открит от областният управител – Виктор Стойчев, който изтъкна, че днес сърцето на българския фолклор в област Ловеч е Тетевен. Той пожела на всички да представят областта през август в Копривщица.

В регионалния етап взеха участие 19 певчески и танцови групи, три дуета, 15 индивидуални изпълнители, два оркестъра или общо над 250 изпълнители на автентичен фолклор. Те бяха от читалищата в с. Лисец, с. Голец, с. Брестница, гр. Тетевен, с. Глогово, с. Градежница, с. Рибарица, с. Галата, с. Васильово, с. Черни Вит и с. Гложене.

Оценяването извърши експертна комисия с председател Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – София, и членове Елена Георгиева от Регионален исторически музей – Ловеч, Цветелина Иванова – РЕКИЦ „Читалища“ – Ловеч, Нели Митева, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областна администрация – Ловеч, и Анета Николова, експерт в областна администрация – Ловеч, и областен координатор по провеждане на регионалния етап.

Комисията реши да допусне всички участници до националния етап, като към някои бяха отправени препоръки да съобразят определени елементи с изискванията на събора, за да се представят още по-добре.

Реклама