Премиерът Борисов направи инспекция на строителството на участък от АМ „Хемус“

Реклама

Министър-председателят Бойко Борисов направи инспекция на строителните дейности при участъка Ябланица-Боаза на АМ „Хемус“. Сред присъстващите бяха министърът на финансите – Владимир Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, кметовете на Тетевен, Ловеч и Луковит, народни представители, Областният управител на Ловеч, председателят на АПИ и др.

„От 15 май полагат трите пласта асфалт, ще влязат в сроковете“, каза премиерът Борисов пред медиите. Той посочи, че до края на 2022 година има реална възможност АМ „Хемус“ да стига до Плевен и подчерта, че правителството активно работи за изграждането на цялата автомагистрала. „Финансовият министър е обезпечил плащанията, регионалният министър си действа по отделните лотове. Ние сме чували всякакви глупости – кой какво прави за „Хемус“. Всъщност тя е направена до Ябланица и въобще няма проект, никой никога не е мислил да прави „Хемус“. А всички говорят за Северозапада, за Северна България и т.н. Аз съм убеден, че с построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне поне с 10-20%“, каза още министър-председателят.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ работата по отсечката Ябланица-Боаза напредва и е напълно реалистично да е готова през есента – около половин година по-рано от предвиденото. По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.

Реклама

В присъствието на министър-председателят Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, министъра на финансите Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и председателя на УС на АПИ Георги Терзийски беше даден и символичният старт на строителството на отсечката Боаза – пътен възел „Дерманци“.

В края на миналата година правителството осигури 1,12 млрд. лв. без ДДС за изграждането на 134,14 км от АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Трасето е възложено на „Автомагистрали“ ЕАД, е разделено на 6 участъка.

Реклама