„Празникът на народния обичай и автентичната носия“ събра българският бит и фолклор в село Рибарица

Реклама

На 23 и 24 юли в село Рибарица се състоя поредното издание на „Празника на народния обичай и автентичната носия“, което събра пазителите на българския бит и фолклор. Събитието се проведе в историческата местност „Костина“ – лобното място на големия български революционер Георги Бенковски и събра над 50 колектива от цялата страна.

Празникът бе открит от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и кмета на село Рибарица – Пенка Ганева.

Поводът, който ни води днес тук, е повече от ясен – това е любовта към нашия фолклор, бит и традиции, които съхраняваме в сърцата си и които трябва да предаваме на идните поколения, каза д-р Бояджиева.

Реклама

Събития като днешното ни показват, че българският дух е жив, пази се и ще продължи да се пази от хора като Вас. Бъдете здрави, смирени и все така заредени с енергията и любов към българското и родното, подчерта кметът.

Нашият фестивал е празник, защото събира на едно място колорита и свежестта на традиционното ни облекло. Тук, редом с песента на реката и шепота на Балкана, ще блеснат прелестни носии, съхранени от векове, извадени днес от дълбоките ракли и скринове, за да се покаже сръчността на българката, душевността и колорита на българина, събран и съчетан в шевици и цветове, отбеляза кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.

През двата дни на конкурсната програма участниците бяха оценявани от компетентно жури, съставено от преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

На сцената бяха показани изящни роби и народни носии, пяха се песни, танцуваха се хора, бяха демонстрирани разнообразни обичаи и ритуали, характерни за различните области на страната ни.

Съботната вечер завърши с концерт на народния певец Христо Косашки, който се погрижи за доброто настроение на присъстващите.

В края на неделния ден дойде време журито да определи победителите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване. Наградите бяха връчени от кмета на Рибарица – Пенка Ганева, представителите на журито и председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева.

По време на празника всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край.

Списък на всички наградени можете да видите – ТУК.

Реклама