Безплатно и анонимно изследване за хепатит в сградата на областната администрация на 1 август

Реклама

Това е част от кампанията на РЗИ във връзка със световния ден за борба със заболяването

На 1 август в сградата на областната администрация ще се проведе безплатно и анонимно изследване за хепатит В и С на желаещи – от 13 ч. до 15 ч. Инициативата е част от кампанията на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч във връзка със световния ден за борба с хепатита. От 28 юли до 5 август ще се проведе Седмица на отворените врати в микробиологичната лаборатория в РЗИ, а скрининговите изследвания с бързи тестове и по метода ELIZA ще се извършат на желаещи граждани, рискови групи и медицински специалисти още в МБАЛ „Кардиолайф“ (29 юли), Затвора – Ловеч (2 и 3 август), Медицински център – Ловеч (4 август, 10-12 ч.), МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ (5 август, 10.30-12.30 ч.).

Кампанията се провежда със съдействието и участието на доброволците от БЧК, сдружение „Знание“ и здравния медиатор на община Ловеч.

Световният ден на хепатита се отбелязва от 2006 г. за подкрепа на пациентите, носители на вируса. Според статистиката всеки дванадесети човек на планетата е носител на вируса на хепатита, без да подозира за това. Причината е безсимптомното протичане на болестта. „Тихият убиец“, както наричат още хепатит В, е заболяване на черния дроб, което е остро и хронично. У нас най-често боледуващи от него са млади хора между 18 и 29 години.Хроничният хепатит В за съжаление е нелечим. Разпространява се предимно по кръвен път – при кръвни манипулации или при кръвопреливане. Възможно е да се предаде по полов път или при раждане от заразена майка на новородено, както и чрез споделени игли при наркозависими. По света има над 350 милиона хронично болни от хепатит В, а починалите са над 1 милион годишно.

Реклама

Около 70% от инфектираните с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит C. Разпространява се чрез инфектирана кръв – чрез кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона болни.

Реклама