Областният управител отличи осем ученици от Ловешко за Международния ден на младежта

Реклама

По случай Международния ден на младежта 12 август областният управител инж. Светослав Славчев награди осем ученици, отличили се през годината с активна работа при реализиране на младежки инициативи и социално значими каузи или постигнали резултати в различни национални и международни състезания. Те са номинирани от общините.

Младите хора са Татяна Емилова и Румен Георгиев от Тетевен, Севин Михайлов от Троян, Борислав Иванов и Йонко Йотов от Луковит, Ана-Мария Петрова и Ванеса Вълчева от Ловеч, които вече са приети във висше училище, и Вероника Цочева от Априлци.

Днес, в навечерието на празника им, областният управител ги посрещна в Ловеч и връчи на всички грамоти и малки подаръци като признание и уважение към тяхната инициативност и креативност. Щастлив съм, че на мен се падна честта да ви посрещна в областната администрация, вие сте част от бъдещия елит на нацията, заяви инж. Славчев. Всички вие, заслужено номинирани и наградени, приемете благодарността ми за това, че с постиженията си издигате престижа на област Ловеч, каза още той и ги призова да продължат да бъдат все така дейни, пожелавайки им много бъдещи успехи и отлични резултати. Областният управител изтъкна, че областната администрация предвижда да превърне в традиция премирането на активни млади хора, миналата година той награди за 12 август други осем младежи.

Реклама

12 август се чества по целия свят като Международен ден на младежта с решение на Общото събрание на ООН от 1999 г. В България денят се отбелязва за първи път официално през 2007 г.

Международният ден на младежта дава възможност да се обърне внимание на потенциала на младите хора, да се отбележат техните постижения и да се планират начини за по-доброто им включване в развитието на обществото. Денят предоставя възможност за това младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

Накратко за отличените млади хора:

Татяна Емилова – завършила 9. клас на Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – Тетевен, асистентка в знаменната група на училището. Активен участник в извънкласните дейности, както и в акции на младежката червенокръстка организация. Подпомага и подкрепя новопостъпили ученици като наставник, проявява креативност, инициативност и доброволчество в училищния и обществения живот. Автор на едно от 30-те най-добри есета у нас на тема „Защо искам да уча присъствено“. Носител на златен медал и грамота за първо място в международния форум „Сребърна 2022“ под наслов „Планетата Земя – безценен дар“. Отличен ученик.

Румен Георгиев – ученик от СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен, завършил първия гимназиален етап с отличен успех 6,00. Зам.-председател на ученическия съвет, поема отговорност, управлява инициативи и събития, печели съмишленици и последователи. Активен доброволец към БЧК. Носител на грамота и плакет за активно участие в обществения живот на Тетевен от общинския съвет. Сред отличените ученици е в конкурса „Европа в моя град“, организиран от община Тетевен, и конкурса „Моят зелен град“. Активен и успешен участник в регионални и национални състезания по български език и литература, има няколко поредни отличия от състезанието „Стъпала на знанието“, организирано от Софийския университет.

Севин Михайлов – ученик от СУ „Васил Левски“ – Троян. Създател и организатор на фолклорен танцов състав „Капките“ при Народно читалище „Просвета – 1905 г.“ – с. Дебнево. Участник във всички тържества на местната общност с принос в обогатяването на културния живот в селото, както и с участия в празниците на други малки населени места. Активно съдейства в организацията и участва в международния фестивал за джаз музика Jam on the River в с. Дебнево. Номинацията на община Троян е подкрепена от ОУ „Иван Вазов“ – с. Дебнево, и Народно читалище „Просвета – 1905 г.“ – с. Дебнево.

Борислав Иванов – ученик в Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ – Луковит. С активно участие в извънкласни дейности и успешно представяне на национални състезания – първо място в категория макет на националното състезание „Национален парк Рила – познат и непознат“, достойно място в националното ученическо състезание по чужди езици и речеви комуникационни умения „Аз мога тук и сега“, първо място в отбор по роботика на фестивала „Роботика за България“.

Йонко Йотов – ученик в Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ – Луковит. Активен участник в извънкласни дейности. Успешно представяне на олимпиади и национални състезания. Второ място в ІV национална олимпиада за творческо писане на английски език „Picta Scripta“, достойно място в националното ученическо състезание по чужди езици и речеви комуникационни умения „Аз мога тук и сега“. Отлично представяне на 15-ия математически турнир към Великотърновския университет, както и на националното ученическо състезание по информационни технологии „За купата на декана“, организиран от Шуменския университет „Св. Константин Преславски“.

Ана-Мария Петрова – 19-годишна, завършила тази година ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ – Ловеч. Председател на ученическия съвет два мандата. Личност, ярко изразена в сферата на изкуството, участва в постановки на Драматичен театър – Ловеч – „Козият рог“, „Приключенията на Пинокио“. Част от младежкия духов оркестър на Ловеч, единственото момиче барабанист в област Ловеч. За петте години в Езиковата гимназия Ана-Мария е отличник, тя и нейни съученици връщат духовата музика в училището, създавайки оркестър „Езиковци“. Организира посещения на училищни събития и концерти, както и срещи с известни личности. Изявява се и в сферата на литературата – неин разказ и стихотворение са избрани за публикация в два отделни сборника от националния литературен конкурс „И деца покоряват светове. Покажи, че можеш!“.

Ванеса Вълчева – 19-годишна, завършила тази година ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ – Ловеч. Активен доброволец в доброволческия център към сдружение „Екомисия 21 век“ с участие в традиционни доброволчески акции и събития, информационни кампании. Участие в събития на общинско ниво при отбелязване на традиционни за общността празници.

Вероника Цочева – ученик в СУ „Васил Левски“ – гр. Априлци. Отличник. Печели награди в редица състезания – второ място от МОН и съорганизаторите на националния конкурс за млади философи „Малкият принц“ – Селановци 2022, участник в областния кръг на националното състезание „Ключът на музиката“ – Ловеч, класирана за национално финално състезание на сдружение на българските начални учители. Активна в извънкласни и извънучилищни прояви.

Реклама